Nova vest
Košarka

Ponedeljak, 26.02.2024.

16:55

"Ne postoji tačna dijagnoza, ali simptomi su ukazivali na loše mentalno stanje"

Iskusni španski košarkaš Riki Rubio zvanično je potpisao ugovor sa Barselonom.

Izvor: B92

Autor:B92

EPA-EFE/Andreu Dalmau

Rubio je pre potpisa duže vreme trenirao sa ekipom, posle kog je odlučio da se vrati u katalonski tim i evropsku košarku.

"Nije bilo jednostavno Barsi da ispuni moje zahteve, koji su prilično neobični. Došao sam u klub tokom sezone i pitam za jedinstvene uslove… Prihvatili su, puni razumevanja. Već 18 godina sam profesionalac, nikada ranije nisam bio deo ovako dobre grupe igrača, momentalno su me prihvatili. Osećam se cenjeno, a veliku ulogu imaju i moja porodica i prijatelji. Kada ste u problemu, osećaj podrške je ono što vas izvlači iz krize. Konstantno sam bio pod stresom i to je negativno uticalo na moje telo", rekao je Riki.

Riki je uzeo prošlog leta pauzu zbog mentalnog zdravlja, a već igrao za špansku reprezentaciju, sa kojom je doživeo dva poraza na startu kvalifikacija za Eurobasket 2025. godine protiv Letonije i Belgije.

"Ne postoji tačna dijagnoza, ali simptomi su ukazivali na loše mentalno stanje i jedini način da se izborim sa tim je da se posvetim razumevanju uzroka poteškoća – za šta je trebalo vremena. Dva faktora su uticala – po jedan interni i eksterni. Unutrašnji je način na koji sam sebe posmatrao, sve ono što me je učinilo profesionalcem, ali nije bilo održivo i uvideo sam da postoji drugačiji pristup, iako ga još nisam u potpunosti usvojio. Spoljni – konkurencija. Zato sam napravio pauzu u karijeri. Bio sam veoma uplašen, ali sam znao da je taj potez neophodan. Zahvaljujući tome ponovo igram i uživam na parketu, ali moram i da brinem o sebi", rekao je.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

3 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu