Nova vest
Košarka

Subota, 03.02.2024.

08:31

Zvezdine šanse sve manje – bez kontinuiteta nema plej-ina

Crvena zvezda je pretrpela novi poraz od Barselone u Evroligi. Ni ovaj put crveno-beli nisu uspeli da uzmu skalp katalonskoj ekipi.

Izvor: A.S.

Autor: A.S.

Zvezdine šanse sve manje – bez kontinuiteta nema plej-ina
Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Izabranici Janisa Sferopulosa su nadigrani od Rodžera Grimaua i njegove čete u "Beogradskoj areni", rezultatom 85:76.

Ovo je 11. uzastopna pobeda Barse nad Zvezdom u elitnom takmičenju. Crveno-beli ne znaju za pobedu još od 2017. godine.

Barselona je kontrolisala meč od početka do kraja i lako došla do pobede. Iako je posle prve četvrtine bio rezultatski egal, mnogo bolje i energičnije je izgledala ekipa gostiju.

U drugoj četvrtini su Katalonci dodali gas, dobili je sa 27:15, napravili dvocifrenu razliku koju su uspešno održavali o kraja utakmice.

"Iks" faktor na ovom meču bio je Dario Brizuela koji je postigao 20 poena (6/7 za tri poena) uz dva skoka i tri asistencije. On je bio itekako napadački raspoložen, pogađao je trojke iz svih pozicija, sa 10 metara, preko ruke, kako god je hteo.

Zvezda nije uspela da odgovori na to i zbog toga je pretrpela novi poraz.

Pored njega odličnu partiju je pružio Jan Veseli sa 16 poena i osam skokova, ali svakako Brizuela je žargonski rečeno bio "game winner".

Svestan je toga bio i trener crveno-belih Janis Sferopulos.

"Barselona ima kvaliteta i igrače, gde može svako da iskoči. Šutirao je kao Stef Kari, u svim slučajevima je bio pod pritiskom i igračem na ruci. Pogađao je i sa 10 metara", zaključio je Sferopulos.

Statistika

Zvezda je imala dosta problema u napadu, što govore i brojke, samo 41% realizovanih šuteva iz igre, dok je Barselona završila meč sa 53% uspešnosti.

Crveno-beli nisu bili loši kada su u pitanju šutevi za dva poena oko 54%, ali katastrofalni procenti za tri poena (6/27), svega 22%. Postigli su ukupno trojki, koliko sam Brizuela. Od toga 0/5 za tri u drugoj četvrtini kada je Barsa napravila ključnu razliku.

Kada je u pitanju skok igra, Zvezda je imala čak 7 ofanzivnih skokova više od rivala (16/9), a bolja je bila i u ukupnom poretku 36/33. Iako je dolazila do ekstra poseda, nije uspevala to uvek da materijalizuje.

Barsa je imala četiri asistencije više (20/16), ali i šest ukradenih lopti (3/9). U ostalim parametrima su ekipe delimično bile izjednalene, jedna više izgubljena lopta za crveno-bele (12/11).

Glavni problem je bio loš postotak šuta za tri poena. Do četvrtog kvartala, Zvezda je imala 3 od 21 pogođenih šuteva van linije 6,75.

Ko je mogao bolje?

Jedan od najboljih pojedinaca na meču u dresu Zvezde bio je Džoel Bolomboj sa dabl-dabl učinkom, tačnije 12 poena i 10 skokova. Dominirao je u skok igri, već u prvom kvartalu je uspeo da dođe do pet skokova.

Pored njega, Jago Dos Santos je završio meč sa 13 poena, skokom, sedam asistencija i dve izgubljene lopte, uz šut iz igre 4/7. Pokušavao je da "upali motore" crveno-belih, ali nije uspeo u tome.

Osim njih dvojice, jedini sa dvocifrenim učinkom je još bio i Nemanja Nedović, koji je meč završio uz 21 poen i dva skoka i šut iz igre 7/16. Veliki problem su bile četiri izgubljene lopte, a dve u ključnim momentima poslednjeg kvartala, kada je Zvezda dva puta gotovo prišla na jednocifren zaostatak, a onda kada je trebalo da se prelomi protraćila napade, što je Barsa kaznila poratkom na +13-15.

Ostali igrači bez konkretnog učinka, Miloš Teodosić nije uspeo da se upiše u strelce, kao ni Branko Lazić i Dejan Davidovac.

Kada su u pitanju ostali skromno i Adam Haga, Fredi Gilespi, Luka Mitrović, Rokas Gedraitis...

Poslednje pojačanje crveno-belih Džavonte Smarte se još uvek nije adaptirao, odigrao je 12 minuta, upisao sedam poena, sve u poslednjem kvartalu uz šut iz igre 3/7.

Zakljućak je da su svi morali bolje, kako bi meč protiv ovakvog protivnika mogao da se dobije.

Kalkulacije

Zvezda se nalazi na 12. mestu tabele Evrolige sa 10 pobeda i 15 poraza, a šanse za plej-in su sve manje. Svakako utakmica protiv favorita kao što je drugoplasirana Barselona nije za "vađenje".

Ostalo je još devet utakmica do kraja, statistika u elitnom takmičenju govori da sa izjednačenim skorom 17/17 imate 60% za plasman u plej-in. To bi značilo da crveno-beli moraju da dobiju sedam mečeva uz samo dva poraza.

Od 8. do 10. mesta su ekipe izjednačene sa po 13 pobeda i 12 poraza, a tu su Valensija, Baskonija i Makabi. To je tri pobede više od aktuelnog skora crveno-belih.

Od direktnih rivala, Zvezdu najskorije čeka utakmica sa Makabijem na domaćem terenu. Pre toga, duel sa Žalgirisom kod kuće i gostovanje Bajernu i Monaku.

Najveći problem kod crveno-belih je kontinuitet. Samo jednom su crveno-beli uspeli da dođu do dve uzastopne pobede ove sezone u elitnom takmičenju, a potrebna je mnogo veća serija kako bi ostali u trci.

Sledeća utakmica je u petak, 9. februara od 20 časova u "Beogradskoj areni", u goste dolazi ekipa Žalgirisa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu