Nova vest
Košarka

Sreda, 31.01.2024.

09:30

Nema brige za Zvezdu kada je odbrana na nivou

Crvena zvezda j uspela da se revanšira Valensiji za poraz u prvom delu sezone.

Izvor: A.S.

Autor: A.S.

Nema brige za Zvezdu kada je odbrana na nivou
Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Crveno-beli su ubedljivo savladali špansku ekipu rezultatom 82:64, u okviru 24. kola Evrolige.

Ono što se razlikuje u odnosu na prethodni meč, jeste odlična odbrana beogradskog tima.

Zvezda je agresivnom i čvrstom defanzivom uspela da izbaci rivala iz ritma i to iskoristi da dođe do pobede.

Takođe, treba napomenuti da su crveno-beli iskoristili svoj napadački potencijal i sa odličnim procentima uz prosek sezone završili meč.

Prva četvrtina je bila dosta atipična sa veoma malim brojem poena (11:12), preovladavale su odbrane. Zvezda je brzo došla do prvih poena, dok je Valensija, tek sredinom četvrtine došla do koša.

Zvezda je potom ubrzala u drugoj četvrtini, dodala gas, najviše zahvaljujući Milošu Teodosiću, koji je napadački probudio ekipu i već posle tri minuta igre u drugom poluvremenu bilo je 26:13 za Zvezdu. Do kraja, prvog poluvremena Nemanja Nedović je odradio čitav posao sa 11 uzastopnih poena – 39:30.

Nedović je zadao i konačan udarac u trećoj četvrtini sa 13 postignutih poena, kao i Majk Tobi, koji je briljirao na meču. U četvrtoj četvrtini se pojavio i Džavonte Smart sa ukupno sedam poena i Zvezda je lako došla do pobede.

Statistika

Zvezda je imala dobre procente u obe kolone, 19/35 (54%) je bilo za dva poena, dok 11/26 (42%) za tri poena, što je iznad proseka ove sezone. Zanimljivo da je više od pola pogođenih trojki ubacio Nemanja Nedović.

Pored toga, crveno-beli su kontrolisali skok igru sa 36 naspram 32 skoka, zabeležili čak 10 asistencija više (21/11), dok su ekipe u ostalim parametrima bile delimično izjednačene.

Izabranici Janisa Sferopulosa su zbog čvrste odbrane napravili osam faulova više u odnosu na rivala, Valensija je imala čak 27 bacanja, u odnosu na samo 13 koliko su izveli igrači Zvezde.

Ipak, najveću razliku su predstavljale trojke, Valensija je imala katastrofalne brojke, samo tri od 22 šuta su igrači uspeli da ubace, svega 14 posto, dok su ukupno iz igre postigli 20 od 56 koševa (36%).

Nedović kao motor ekipe i Teodosić "dirigent"

Nedović je definitivno bio taj, koji je prelomio u korsist svoje ekipe u pobedi nad Valensijom. Postigao je 27 poena uz dva skoka i jednu asistenciju. Imao je čak 6 od sedam uspešnih pokušaja za tri poena, uz 5/5 sa linije penala. Ukupno iz igre 67% (8/12).

Partija koja se dugo čekala od njega, ukoliko bi održao kontinuitet, mogao bi da postane pravi lider ekipe.

Odličnu utakmicu, kao i jedini dvocifreni pored Nedovića, bio je Majk Tobi sa 11 poena (5/10 iz igre), uz četiri skoka i tri asistencije. Konačno je slovenački centar proigrao u elitnom takmičenju. Druga najbolja partija, posle one protiv Makabija, gde je imao 13 poena.

Treba napomenuti i Miloša Teodosića, koji je probudio ekipu napadački, njegovim ulaskom u igru, razigrao se tim, postigao je šest poena (2/4 za tri poena), ali je zabeležio i sedam asistencija. Njegovog modela se na ovom meču držao i Jago Dos Santos, koji je takođe uzeo mali broj šuteva, postigao je pet poena uz pet skokova i četiri asistencije (1/4 iz igre).

Džavonte Smart je imao veliku želju da pomogne ekipi, nije uspeo da dođe do poena van linije 6,75 (0/5 za tri), ali je skupio sedam poena, sve je postigao u poslednjoj četvrtini uz to tri skoka i dve asistencije.

Iako je delovalo da bi odsustvom Brendonda Dejvisa, centri mogli da budu ti koji će da dominiraju, osim Majka Tobija, niko se napadački nije istakao. Samo četiri poena je postigao Luka Mitrović u prvoj četvrtini, dok Džoel Bolomboj (6 skokova) i Fredi Gilespi nisu uspeli da se upišu u strelce.

Ispostavilo se kao veliki hendikep za Valensiju izostanak prvog centra ekipe, kao i Stefana Jovića, koji poput Teodosića na drugoj strani ume da pokrene ekipu kada je u krizi.

Zvezda je uspela da upiše pobedu protiv direktnog rivala za plej-in, a ono što bi moglo da bude dosta bitno jeste, sa većom razlikom u odnosu na poraz u Valensiji, pa ukoliko dođe do istog broja pobeda i upoređivanja, crveno-beli će da imaju prednost.

Crveno-belima je sada potreban kontinuitet, posle pobede nad Valensijom slede još dve utakmce u nizu na domaćem terenu, što bi ekipa Janisa Sferopulosa trebala da iskoristi ukoliko još uvek postoje ambicije za narednu fazu elitngo takmičenja.

Zvezda je i dalje na 13. mestu Evrolige sa 10 pobeda i 14 poraza i zaostaje dve pobede za mestom koje vodi u plej-in. Tu se nalazi Valensija sa izjednačenim skorom 12-12.

Izaranike Janisa Sferopulosa za dva dana očekuje duel sa ekipom Barselone, takođe od 20 časova u beogradskoj Areni, a potom duel sa Žalgirisom takođe na domaćem terenu pred pauzu za Kup Radivoja Koraća.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu