Nova vest
Košarka

Utorak, 06.09.2022.

23:47

Pešić: Da se ne puvamo i ne letimo u kosmos

Svetislav Pešić govorio je za medije posle četvrte uzastopne pobede na Evropskom prvenstvu.

Izvor: B92

Autor:B92

Pešić: Da se ne puvamo i ne letimo u kosmos
Matias Horak/STARSPORT/2022

Srbija je pobedila Izrael 89:78 i plasirala se u nokaut fazu takmičenja, a protiv koga će igrati saznaćemo u naredna dva dana.

"Pobedili smo utakmicu, znali smo da ćemo imati težak meč. Izrael igra nekarakterističnu odbranu sa mnogo preuzimanja, ali smo ipak postigli 89 poena. Svakako smo pobedili, svaka utakmica je novo iskustvo, svaka nam je važna", kazao je Pešić.

Selektor je bio upitan da prokomentariše kako je trenirati Nikolu Jokića.

"Kao i svakog drugog košarkaša. Znamo sve, sve timove, trenere i naše navijače, da bismo dostigli cilj, da bismo bili prvi u Pragu i da bismo igrali dobru košarku u Berlinu, samo sa Nikolom Jokićem nije moguće. Svako ko bi voleo da nešto osvoji, mora da ima igrača kao što su Micić, Jokić, Kalinić ili Gudurić ili Kuridža. To znači da je tim iznad svakoga. Jokić zna da šta je njegov posao i pre svega voli da učini druge boljima. Zna da ćemo osvojiti nešto samo sa timskom odbranom i napadom", rekao je Pešić.

Na pitanje o povreda Nedovića i Lučića, Pešić nije mogao da da više informacija: "Ne znam, videćemo kada nas doktori obaveste".

Kari je potom pričao o odbrani.

"Sa odbranom nikada nismo zadovoljni. Odbrana je baza naše igre i organizovati odbranu protiv ekipe kao što je Izreal, gde su svi u 'popu' i brzi, ali ukupno gledano naš problem je bio taj što skokove u odbrani nismo pretvarali u kontranapad. To nam je smetalo, verovatno opterećeni promenom odbrane i više smo mislili na naš napad, nego što smo mislili o kontranapadu. Nismo dovoljno trčali, previše smo igrali pet na pet. Sa time nismo zadovoljni. Opetereteli smo se sa faulovima, došle su povrede, prvo nam je izašao Nedović, onda nam onaj izađe, onda onaj... Svaki dan nam se nešto desi, nije ovo izgovor... Uvek može bolje, taman posla", rekao je Pešić i nastavio da priča:

"Ono što sam rekao igračima, ali i vama želim da kažem, a to je da mi ne potcenjujemo nijednog protivnika, ostajemo skromni i verujemo u naše mogućnosti. Znali smo da će biti teška utakmica, ponoviti utakmicu kao protiv Finske... nije to bila samo fizička potrošnja, već i motivaciona... Videli ste da smo sinoć igrali fenomenalnu utakmicu, da su se pojavile i neke bolje ekipe ne bi mogle da nas spreče. Stalno kažem nemoj previše da se puvamo i pravimo važni, to što verujete selekciji, to nam daje dobar osećaj, ali samo da se ne puvamo i da se ne pravimo važni i da očekujemo da ćemo svakoga dobiti 30 razlike. Da spustimo loptu, da ne budemo navijači, nego da budemo smireni i da svako radi svoj posao. Vi radite svoj posao, volite reprezentaciju, ali nemojte da pravite velika očekivanja jer i to nema ne odgovara. Ne zato što ne želimo da ispunimo to, nego da ne letimo u kosmos. To je moje mišljenje. Videli ste da favoriti gube utakmice, a mi smo kada se sve sabere i oduzme tu".

Medijima se obratio Vasilije Micić:

"Kao što ste spomenuli, imali smo sjajnog protivnika, all sve pohvalr kako su pripremili utakmicu. Za nas je ovo bila sjajna utakmica da se prilagodimo na neku drugačiju odbranu. Bilo je ovo sjajno iskustvo, a najvažnije je da smo pobedili i da se spremimo za naredni izazov", rekao je Micić.

Micić je upitan da li je utakmicu presudio individualni ili timski kvalitet.

"Mislim da je svaki igrač koji igra u reprezentaciji imao minimum stotine ovakvih utakmica gde je nemoguće dobiti meč u 30. ili 35. minutu. Pribranost igra važnu ulogu, svi znamo koliku Jokić ima smirenost i iz baš te smirenosti treba da se traže rešenja".

Micić je kratko prokomentarisao i narednog rivala – Poljsku.

"Slična ekipa nama, njihov tim je takav da na svakoj poziciji imaju igrača koji je orijentisan za tu poziciju, prilično evropski stil košarke. Karakterna dobra ekipa, dugo su zajedno, sviđa mi se kako igraju. Ali mi moramo da budemo fokusirani na sebe, jer nema puno vremena da se prilagođavamo drugima", zaključio je Vasa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve