Nova vest
Fudbal

Subota, 28.06.2014.

13:20

Ramazan izazov za igrače na SP

U petak uveče je počeo Ramazan, mesec obaveznoh posta u Islamu koji će biti veliki izazov za fudbalere na Svetskom prvenstvu.

Izvor: AK

Autor: AK

Default images

Najviše problema mogla bi da ima reprezentacija Alžira jer su svi njeni igrači muslimani.

Međutim, to će uticati i na neke evropske selekcije jer Francuska, Nemačka i Švajcarska imaju bar po jednog igrača islamske veroispovesti u svom timu, kao i selekcija Nigerija.

S obzirom na velike napore na Mundijalu, i teške vremenske uslove u Brazilu, onim igračima koji se budu pridržavali ovog strogog posta biće mnogo teže da ispune obaveze na treninzima i utakmicama zbog smanjenog unosa hrane i vode u organizam.

"Moji fudbaleri koji žele da poste mogu to da učine slobodno. Što se tiče ove teme, nikada nisam vršio pritisak na igrače da ne poste. Poštujem svačiju veru. Svako zna kako se može prilagoditi novonastaloj situaciji", rekao je selektor Francuske Didije Dešam.

Jedan od igrača koji je islamske veroispovesti, a koji je važan za Nemačku je Mesut Ezil, koji je doneo odluku u vezi sa postom.

"Naporno radim i nastaviću tako. Zbog toga neću postiti za Ramazan. Nemoguće je da to udarim ove godine", rekao je Ezil.

Drugačije mišljenje imaju članovi alžirskog tima, u kojem je većina već odlučila da posti, bez obzira na moguće posledice.

"Veoma je teško striktno se pridržavati Ramazana tokom Svetskog prvenstva. Šta da radiš tokom utakmica koje se igraju od 1 ili 5 časova, kako ne piti vodu. To je nemoguće, čak i opasno", smatra nekadašnji selektor Senegala i Gane Klod Leroj.

I FIFA se ozbiljno bavi ovom temom, bivši lekar PSŽ-a Hakim Čalaib je često radio sa fudbalerima koji su postili, pa je sada deo FIFA tima u vezi sa islamskim postom.

"Tada raste rizik od povreda, posebno u lumbalnom i mišićnom delu. Te povrede su najčešće prouzrokovane dehidratacijom organizma, više nego nedostatkom hrane. Nivo ishrane mora da se menja, kvalitet hrane mora da se prolagodi vežbanju. Igrači moraju da unose tečnost u organizam. Mi ih savetujemo da duže spavaju tokom popodneva", rekao je Čalabi.

Jedan od igrača koji se pridržavao ovih saveta proteklih godina je kapiten Alžira Mađid Bugera, koji ističe da sve zavisi od fizičke spreme.

"Najteže je sa pićem. Neki igrači su odložili Ramazan. Lično, ja ću da vidim kakvo će biti moje fizičko stanje, ali mislim da mogu da izdržim", rekao je Bugera.

U subotu počinje osmina finala SP, igraju Brazil – Čile i Kolumbija – Urugvaj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve