Nova vest
Borilački sportovi

Utorak, 30.01.2024.

10:49

Olimpijske nade u boksu – generacija za Los Anđeles 2028.

Budućnost je uvek blizu, odmah iza ćoška i stiže kao dlanom od dlan.

Izvor: B92, BSS

Autor:B92, BSS

Olimpijske nade u boksu – generacija za Los Anđeles 2028.
Foto: BSS

U sportu je jako važan plan razvoja, višegodišnji rad na tome po strogo utvrđenim pravilima, jer jedino takav pristup daje želeljeni rezultat, a to je uvek pobedničko postolje.

Bokserski savez Srbije ima viziju budućnosti koju je 2017. dolaskom na čelo ove institucije utkao Nenad Borovčanin.

Srpski boks doživeo je da kao jedan od najuspešnijih sportova u našoj zemlji zamre u potpunosti od 90-tih, pa sve do 2017. kada kreće nova epoha za plemenitu veštinu u Srbiji i dizanje iz pepela.

Fanatična vera u uspeh i maksimalan rad Nenada i njegovog tima vratila je u proteklih sedam godina boks na onaj nivo kada je značio mnogo u svetu.

Aktiviranjem besplatne škole boksa na teritoriji cele Srbije, edukacija trenera da stvaraju bokserske šampione, ali, pre svega dobre ljude i poštene i radne građane Srbije, povratak srpskog boksa na međunarodnu scenu, medalje sa svetske i evropske scene, norme za Olimpijske igre, organizacija planetarnog šampionata za seniore u Beogradu, sada i izgradnja Nacionalnog boks trening centra učinilo je šampionski progres.

Srbija je ponovo jedna od velikih i jakih karika svetskog boksa, ali na ovome se neće zaustaviti. Novi planovi su iscrtani, budućnost zove i na njen glas se mora odgovoriti na način koji će doneti dolazak do novih i većih ciljeva.

Bokserski savez Srbije napravio je plan i program za novi olimpijski ciklus, za OI u Los Anđelesu 2028.

"Iako imamo dve norme za Olimpijske igre u Parizu ove godine i nadamo se da će ih biti još nakon kvalifikacionih turnira koji uskoro slede, mi već gledamo u narednu Olimpijadu, što je ciklus od četiri godine do samih igara čiji će domaćin biti Los Anđeles", počinje priču predsednik Bokserksog saveza Srbije Nenad Borovčanin.

Od novih generacija, uzrast juniora i omladinaca, selektor profesor Branislav Jovičić i kazahstanski renominrani stručnjak i trener Bolat Nijazimbetov formirali su grupu boksera starosti od 15 do 18 godina koji će biti deo novog olimpijskog ciklusa.

"U tom programu olimpijskih nada Bokserski savez Srbije u skladu sa sportskom naukom, svim principima sporta pravi olimpijski ciklus i ovo nam je prvi put nakon mnogo mnogo godina da pravimo selekciju juniora i omladinaca koji će biti u tom trenažnom i razvojnom ciklusu naredne četiri godine. Izabrani tim već se nalazi na Paliću gde se kali pod budnim okom proslavljenog kazahstanskog trenera Bolata i našim trenerom, nekadašnjim bokserskim šampionom i reprezentativcem, magistrom fizičke kulture Jovičićem. Ova selekcija će se pomno pratiti u naredne četiri godine, na svakih šest meseci potvrđivaće svoj status, što znači da ga mogu izgubiti, a isto tako i dobiti oni koji su u se u međuvremenu istakli po rezultatima. Takođe biće uključeni i treneri iz naših klubova koji će proći obuku kod kazahstanskog stručnjaka", objašnjava Borovčanin.

Klesanje nove generacije boks šampiona iz Srbije je krenulo.

"Radićemo svim snagama i mogućnostima da se do OI 2028. formiraju novi srpski boks asovi i da u Los Anđelesu ostvarimo istorijski rezultat za Srbiju. Imaće sve uslove za razvoj, nadam se da će do kraja godine biti izgrađen i u funkciji Nacionalni trening centar kojim ćemo moći biti rame uz rame sa ostalim svetskim federacijama. Glavni princip u radu biće disciplina, uz nju i stručni rad, ali disciplina je ključ svega", zaključio je Borovčanin.

Na pripremama olimpijskih nada boksa Srbije – misija OI Los Anđeles 2028. na Paliću nalaze se: Vasilije Đurđević, Hamza Rašljanin, Marko Jovanović, Hristofer Dimitrov, Ognjen Antić, Strahinja Rašović, Srđan Tomić, Vuk Kojić, Tomaš Gombkoto, Tarik Rašljanin, Tadija Eremić, Pavle Popović, Petar Sandić, Vuk Berklović, Filip Stanojević i treneri Branislav Jovičić i Bolat Nijazimbetov.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

0 Komentari

Podeli:

Borilački sportovi

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu