Nova vest
Auto-moto

Utorak, 24.01.2023.

12:15

Formula 1 i bodovanje: Biće promena

FIA planira da promeni bodovanje za trke Formule 1 koje se ne budu odvozile do kraja.

Izvor: SN

Autor: SN

Formula 1 i bodovanje: Biće promena
EPA-EFE/STR

Maks Ferstapen je prošle sezone postao šampion u Japanu nakon što je Šarl Lekler kažnjen sa pet sekundi zbog "kraćenja krivine" na Suzuki.

Leklerova greška je pomogla Maksu jer je sa prve pozicije pao na treću pa su svi ostali zbunjeni i niko nije znao da li je Ferstapen na toj trci odbranio titulu.

Nikome nije bilo jasno da li su bodovi prepolovljeni kao godinu dana ranije u Belgiji kada se trka gotovo nije ni vozila zbog jake kiše, pa su vozači posle četiri sata ničega dobili polovinu bodova.

Da biste pobedili trku morate da imate kompletirano makar 25% distance i za to biste dobili 6 bodova. Ukoliko se vozilo između 25 i 50 odsto tada pobedniku ide 13 bodova, između 50 i 75 odsto 19, a sve preko 75 odsto idu puni bodovi.

U Japanu se vozilo 28 krugova, negde oko 52 odsto, pa su svi očekivali 19 pobeda za pobedu Maksu Ferstapenu, 14 Serhiju Peresu za drugo mesto i 12 Šarlu Lekleru za treće.

FIA je tada presudila da nema razloga da se smanjuju bodovi i dodelila Maksu punih 25 bodova za pobedu i on je posle tri sata trkanja i mnogo konfuzije na Suzuki postao šampion drugi put zaredom.

Sada iz FIA poručuju da će se ovaj sistem poptuno srediti i da će se pravilnik za dodeljvianje bodova u svim mogućim situacijama "dovesti u red" gde će se predvideti svaki mogući scenario.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

3 Komentari

Podeli:

Auto-moto

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu