Nova vest
Tenis

Sreda, 28.01.2015.

19:00

Heroj dana X: Medison Kiz – šampionski materijal

Medison Kiz je po povratku na teren osvojila 12 od sledećih 15 poena i pored povrede uspela da vrati dva brejka u drugom setu meča sa Venus Vilijams.

Izvor: Nikola Đukić

Autor: Nikola Đukić

Default images
Beta/AP Photo/Bernat Armangue

Mlađa Amerikanka je pri rezultatu 4:1 zatražila medicinski tajm aut zbog bolova u predelu kuka, što je potpuno preseklo njenu protivnicu.

Prethodno je furioznom serijom poena osvojila prvi set rezultatom 6:3, ali je jedan pokret pri bekhendu mogao da je košta nastavka meča.

„U pitanju je levi mišić aduktor (onaj koji spaja mišiće kuka sa butnim). Počele su da mi se vraćaju slike sa Vimbldona jer sam već imala problema sa tim delom noge. Bio je to zabrinjavajući momenat, uplašila sam se. Srećom, uspela sam da osetim na vreme, pre većeg oštećenja. Adrenalin i lekovi protiv bolova pomogli su mi da prođem. Osetila sam da je mišić zategnut od početka turnira, ali to je nešto što je bilo u redu uz određene tretmane. Međutim, posle jednog udarca osetila sam da je odjednom postao još zategnutiji – pomislila sam da je blizu da bude potpuno istegnut. Na Vimbldonu sam to isto ignorisala što je dovelo do pucanja mišića i momentalnog povlačenja. U tom trenutku sam bila u blagoj panici, bilo je potrebno da se bandažira kako se ista stvar ne bi ponovila“, rekla je Kiz posle meča.

Vratila se na 4:4, ali je zbog otežanog kretanja izgubila drugi deo igre i činilo se da je kraj veoma blizu, posebno nakon brejka Venus na startu trećeg seta. Međutim, promena taktike donela joj je rezultat – maksimalno se trudila da skraćuje poene, jurila je vinere forhendom i bekhendom, a na njenu sreću bilo ih je više nego neiznuđenih grešaka.

19-godišnja učenica Lindzi Devenport 'ušla je u glavu' protivnici koja se unervozila, počela više da greši i slabije da se kreće. Posle velike borbe i skoro dva sata igre izborila je prvo polufinale Gren slema u karijeri i zaslužila da po drugi put ponese epitet heroine dana.

„Morala sam mnogo više da se fokusiram na gemove u kojima sam primala servis jer bol nije uticao na moj početni udarac. Pokušavala sa idem po poene i osvojim ih što je više moguće. Nisam mogla mnogo da trčim, posebno ne u levu stranu, a znam da bi postalo mnogo bolnije da sam pokušavala da se istegnem u nameri da dohvatim neke loptice. Skraćivanje poena je nešto na šta idete ako imate u svom arsenalu, pošto verovatno ne bih dugo opstajala u razmenama. To je nešto što sam pokušavala da radim“.

Susret je završila sa ukupno 34 direktna poena i 45 neiznuđenih grešaka, ali su njeni udarci u trenucima kada se lomio meč bili surovo precizni. Posle Lesije Tsurenko, Kejsi Delakve, Petre Kvitove i Medison Brengl, pala je i Venus Vilijams, čime je potvrđen „šampionski materijal“, ali i obezbeđeno mesto u najboljih 20. Protiv devojke na koju je počela da se ugleda još pre 15 godina podsetila je na Serenu, mlađu od sestara Vilijams, koja se nekoliko puta vraćala tenisu posle teških povreda i bolesti.

„Igrala je veoma dobro, mora joj se odati poštovanje što je igrala tako dobro. Pogodila je mnogo sjajnih udaraca i bila odlična“, opisala je Venus svoju protivnicu. „Za nju je nebo granica – ne postoji granica koju ne možete dostići, niko vas ne može zaustaviti. Nekada nećete moći da pobedite u svakom meču, ali postoje mnogi na kojima ćete to uspeti. Stvarno ne postoji granica za nju“.

Medison je u prošlosti često igrala bez nekog određenog plana, od udarca do udarca. Možda i prvi put u karijeri njeni udarci konstantno imaju svrhu i malo je onih koji su izvedeni brzopleto ili u žurbi. Najveći uticaj Lindzi Devenport jeste u tome što je uspela da mladu teniserku nauči da lopticama gađa prostore blizu linija, ali da oni ne budu previše rizični. U većini slučajeva i takav udarac dovoljan je da se protivniku naudi, a da rizik od greške bude mnogo manji. U susretu sa Venus, Kiz je pokušala da načini štetu protivnici svakim udarcem, ali bez preke potrebe da oni uvek budu vineri. Takođe, napredovala je u igri na mreži, ali je selekcija udaraca nešto što je od ove sezone na mnogo višem nivou.

Sledeći izazov očekuje je već u noći između srede i četvrtka – protivnica će biti prva teniserka sveta.

„To će biti jedan od onih mečeva u kojem ću morati da izađem na teren i dam sve od sebe. Moram ostati fokusirana jer je ona sjajna igračica i nema sumnje da će igrati dobro. Ako se previše koncentrišem na ono što ona bude radila, dozvoliću da taj trenutak proleti pored mene. Zato ću se usredsretiti samo na sebe“, navela je Kiz.

Kakav god bio ishod polufinala, Medison Kiz je već dokazala veliki potencijal – možda baš u Melburnu prisustvujemo rađanju nove šampionke.

Nikola Đukić (NikolaDjukic43)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

2 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve