Šefovi nemačkih kompanija imaju loše vesti

Poslodavci u Nemačkoj srezali su planove o zapošljavanju i u februaru, a u idućim mesecima moguća su i otpuštanja.

Svet

Izvor: Poslovni dnevnik

Četvrtak, 29.02.2024.

08:18

Šefovi nemačkih kompanija imaju loše vesti
Ilustracija: Shutterstock/DC Studio

Indeks zapošljavanja instituta Ifo pao je u februaru za 0,6 bodova u odnosu na januar, na 94,9 bodova, objavio je institut u utorak.

"Ekonomija je tako letargična da kompanije odlažu zapošljavanje novih ljudi”, rekao je vođa istraživanja u Ifou Klaus Volrabe,

"Više se ne mogu isključiti čak ni otpuštanja”, dodao je.

Znakovi i dalje upućuju na smanjenje radnih mesta u proizvodnji, ali i u trgovini, navode u nemačkom institutu za ekonomska istraživanja sa sedištem u Minhenu.

Trgovci na malo odlažu planirano zapošljavanje zbog slabije potrošnje građana, a u građevinskom sektoru je teška poslovna situacija.

Vrednost indeksa za uslužni sektor još uvek je blago pozitivna, ali tempo zapošljavanja je usporio, navode u institutu. Svetla tačka je sektor IT usluga i konsultanata koji i dalje zapošljavaju nesmanenim tempom, dodaju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Napustite Rusiju"

Evropska centralna banka (ECB) saopštila je da će uskoro zatražiti od banke Rajfajzen internešnel AG da ubrza proces smanjenja poslovanja u Rusiji.

8:02

20.4.2024.

1 d

Svet

Norvežani beže u Švajcarsku

Oštro povećanje poreza na bogatstvo i dividende od strane norveške vlade orijentisane na levo, podstaklo je desetine bogataša nordijske nacije da se presele.

12:07

21.4.2024.

8 h

Podeli: