Svet

Četvrtak, 29.02.2024.

08:18

Šefovi nemačkih kompanija imaju loše vesti

Poslodavci u Nemačkoj srezali su planove o zapošljavanju i u februaru, a u idućim mesecima moguća su i otpuštanja.

Izvor: Poslovni dnevnik

Šefovi nemačkih kompanija imaju loše vesti
Ilustracija: Shutterstock/DC Studio

Indeks zapošljavanja instituta Ifo pao je u februaru za 0,6 bodova u odnosu na januar, na 94,9 bodova, objavio je institut u utorak.

"Ekonomija je tako letargična da kompanije odlažu zapošljavanje novih ljudi”, rekao je vođa istraživanja u Ifou Klaus Volrabe,

"Više se ne mogu isključiti čak ni otpuštanja”, dodao je.

Znakovi i dalje upućuju na smanjenje radnih mesta u proizvodnji, ali i u trgovini, navode u nemačkom institutu za ekonomska istraživanja sa sedištem u Minhenu.

Trgovci na malo odlažu planirano zapošljavanje zbog slabije potrošnje građana, a u građevinskom sektoru je teška poslovna situacija.

Vrednost indeksa za uslužni sektor još uvek je blago pozitivna, ali tempo zapošljavanja je usporio, navode u institutu. Svetla tačka je sektor IT usluga i konsultanata koji i dalje zapošljavaju nesmanenim tempom, dodaju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propalo je; Niko nije uz Mađarsku i Slovačku

Pokušaji Mađarske i Slovačke da uključe EU u njihov spor sa Ukrajinom su propali pošto je Evropska komisija (EK) obustavila zahtev te dve zemlje upućen Kijevu da odustane od sankcija koje je nedavno uveo ruskoj naftnoj kompaniji "Lukoil".

19:41

25.7.2024.

1 d

Podeli: