Svet

Četvrtak, 29.02.2024.

08:18

Šefovi nemačkih kompanija imaju loše vesti

Poslodavci u Nemačkoj srezali su planove o zapošljavanju i u februaru, a u idućim mesecima moguća su i otpuštanja.

Izvor: Poslovni dnevnik

Šefovi nemačkih kompanija imaju loše vesti
Ilustracija: Shutterstock/DC Studio

Indeks zapošljavanja instituta Ifo pao je u februaru za 0,6 bodova u odnosu na januar, na 94,9 bodova, objavio je institut u utorak.

"Ekonomija je tako letargična da kompanije odlažu zapošljavanje novih ljudi”, rekao je vođa istraživanja u Ifou Klaus Volrabe,

"Više se ne mogu isključiti čak ni otpuštanja”, dodao je.

Znakovi i dalje upućuju na smanjenje radnih mesta u proizvodnji, ali i u trgovini, navode u nemačkom institutu za ekonomska istraživanja sa sedištem u Minhenu.

Trgovci na malo odlažu planirano zapošljavanje zbog slabije potrošnje građana, a u građevinskom sektoru je teška poslovna situacija.

Vrednost indeksa za uslužni sektor još uvek je blago pozitivna, ali tempo zapošljavanja je usporio, navode u institutu. Svetla tačka je sektor IT usluga i konsultanata koji i dalje zapošljavaju nesmanenim tempom, dodaju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

1 d

Podeli: