Svet

Sreda, 21.02.2024.

16:53

Rusija pretrpela veliki udarac Kine

Tri najveće kineske banke prestale su da primaju uplate od ruskih finansijskih institucija.

Izvor: Neewsweek

Rusija pretrpela veliki udarac Kine
Editorial credit: Muhammad Aamir Sumsum / Shutterstock.com

Finansijskim institucijama su uvedene sankcije, što je nanelo udarac odnosima dveju nacija, objavio je danas ruski list.

Odluku su donele "Chinese banks Industrial" i "Commercial Bank of China", "China Construction Bank" i "Bank of China", zbog "rizika od sekundarnih sankcija" Sjedinjenih Američkih Država, preneo je list "Izvestija". Ove banke zauzimaju prvo, drugo i četvrto mesto po pitanju sredstava u Kini.

Transakcije sa bankama koje nisu uvele sankcije i dalje traju, navodi list.

Vašington je u decembru zapretio da će blokirati strane banke iz finansijskog sistema koje posluju sa firmama koje podržavaju odbrambenu industriju Rusije.

Peking i Moskva su održavali bliske veze tokom sveobuhvatne ruske invazije na Ukrajinu i proglasili partnerstvo "bez ograničenja" u februaru 2022, nekoliko dana pre početka rata. Kina nije javno kritikovala odluku predsednika Vladimira Putina da izvrši invaziju na Ukrajinu pre skoro dve godine.

Ruska ekonomija je pretrpela udarac u februaru 2022. nakon što je počela invazija, kada je ova zemlja dobila više od 13.000 restrikcija i postala zemlja sa najviše sankcija na svetu, prema podacima "Karnegijeve zadužbine za međunarodni mir". Devizne rezerve su zamrznute, a Rusija je odsečena sa SWIFT bankarskog sistema.

Aleksej Porošin, generalni direktor investicione i konsultantske firme "First Group", rekao je za "Izvestija" da su banke obavestile svoje ruske klijente početkom januara da će prestati da primaju uplate.

Do ovoga dolazi nakon što je "Zhejiang Chouzhou Commercial Bank", vodeća kineska banka koju koriste ruski uvoznici, zaustavila poslovanje u Rusiji, objavio je ruski poslovni list "Vedomosti".

Jedan ekspert je rekao ranije za "Njuzvik" da je taj potez pokazao koliko se kineske firme plaše kršenja sankcija koje predvode SAD.

"Kineske banke nastoje da poštuju sankcije SAD, stoga, kako bi smanjile sopstvene rizike, obračuni u američkim dolarima u trgovini sa Rusijom su praktično prestali i zamenjeni su obračunima u kineskim juanima", rekao je Pavel Bažanov, ruski advokat koji pruža pravnu podršku za ruska preduzeća u Kini i širem regionu.

Bažanov je rekao da izvršna naredba 14114 predsednika SAD Džozefa Bajdena, izdata 22. decembra 2023. godine, "stvara novi rizik od sekundarnih sankcija" za finansijske institucije u Kini.

"Kineske banke obustavljaju operacije kako bi procenile nove rizike i ažurirale svoje zahteve za usklađenost“, rekao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Svet

To je to – otimaju: Rusija uzvraća udarac

Predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je ukaz o postupku nadoknade štete Rusiji i centralnoj Banci Rusije "izazavane neprijateljskim delovanjem SAD" koji predviđa da Moskva može da zapleni američku imovinu u Ruskoj Federaciji.

13:14

26.5.2024.

1 d

Podeli: