Svet

Sreda, 07.10.2015.

19:40

Kraj jedne epohe: Norvežani načinju svoje blago

Norveška planira da, prvi put u istoriji postojanja njenog 820 milijardi dolara "teškog" suverenog nacionalnog fonda, posegne za sredstvima iz te kase.

Izvor: Tanjug

Default images
Foto: Beta/AP

Država želi da zapuši budžetske rupe nastale zbog manjka naftnih prihoda, kao i da stimuliše privredu, izveštava njujorška agencija "Blumberg".

Manjinska koalicija u norveškoj vladi planira da naredne godine potroši 208 milijardi kruna (25,2 milijarde dolara) svog naftnog bogatstva, što je iznad priliva od 204 milijarde kruna, koliko predviđa da će dobiti sa naftnih i gasnih polja u inostranstvu, shodno zakonu o budžetu za 2016. Njujorška agencija ocenjuje da to implicira povlačenje 3,7 milijardi kruna iz nacionalnog fonda, posle ovogodišnjeg priliva od 38 milijardi kruna.

"Dobro smo pripremljeni za situaciju nalik ovoj, s obzirom na obim aktuelnih prihoda. Sadašnji prihodi, koji obuhvataju kamate, dividende i još neke stavke, gotovo su jednaki budžetskom deficitu, odnosno u visini su od 200 milijardi kruna", izjavila je portparolka tog fonda, Marte Skar.

Uzimanje sredstava iz nacionalnog fonda za pokrivanje budžetskih potreba dolazi u trenutku kada rukovodioci tog fonda, čiji je zadatak da čuvaju bogatstvo za buduće generacije, upozoravaju da će se Norveška takođe suočiti sa manjim povraćajima usled rekordno niskih kamatnih stopa.

Prema projekcijama vlade u Norveškoj, bruto domaći proizvod (BDP) zemlje će ove godine porasti za 1,3 odsto, a u narednoj godini za 1,8 odsto. Stopa nezaposlenosti će skočiti na 4,4 odsto u 2015. godini i na 4,5 odsto u 2016. godini, dok će naftne investicije pasti u ovoj, kao i u naredne dve godine.

Vlada je, takođe, saopštila da će potrošiti 4,0 milijarde kruna na plan zapošljavanja, najavljujući takođe smanjenje korporativnog poreza na 22,0 odsto do 2018. godine sa aktuelnih 27,0 odsto.

Cene nafte su u proteklim mesecima doživele kolaps, što je umanjilo poreske prihode Norveške od naftnih aktivnosti i iznos dividendi za oko dve petine, napravivši tako "rupu" u budžetu za 2016. godinu, prenosi agencija Frans pres.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

38 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Srbija dobija novu saobraćajnicu

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić najavio je da će polovinom novembra biti izdata građevinska dozvola za brzu saobraćajnicu "Vožd Karađorđe" i da bi radovi mogli da počnu već do kraja godine.

20:30

14.7.2024.

17 h

Svet

Nemci se "rešavaju" Kineza

Nemačka će u narednih pet godina ukloniti komponente koje proizvode kineske kompanije Huavej i ZTE iz svoje 5G bežične mreže.

19:56

13.7.2024.

1 d

Svet

Putin doneo odluku

Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je zakon kojim se predviđa povećanje poreza na dobit preduzeća sa 20 na 25 odsto, objavljeno je na zvaničnom sajtu za pravne informacije.

14:37

14.7.2024.

23 h

Podeli: