Svet

Utorak, 27.02.2024.

19:42

Kina odustaje od osvajanja Evrope?

Pre deceniju, Evropljani su brinuli da će kineski investitori pokupovati svu industriju. To je, međutim izostalo, ne samo zbog poltitičke napetosti.

Izvor: DPA

Kina odustaje od osvajanja Evrope?
Ilustracija: Shutterstock/Novikov Aleksey

Kineske kompanije su prošle godine u Evropi preuzele 119 domaćih, 20 manje nego prethodne i skoro 200 manje nego rekordne 2016. i dvadesetak manje nego 2022.

Ukupno kinesko ulaganje od oko dve milijarde dolara nije dobacilo ni polovinu onoga iz prethodne godine, navode konsultanti Ernst & Young (EY) u studiji predstavljenoj u utorak. Na vrhuncu kineskog investicionog buma 2016. godine, ulaganja su bila blizu 86 milijardi, piše dpa.

Radi se o procenama, jer detalji većine kineskih akvizicija ostaju nepoznati, ali izvesno je da i broj akvizicija i ukupna vrednost ulaganja neprekidno padaju od 2017.

Eksperti to objašnjavaju zaokretom u Pekingu, gde vlast godinama usporava odliv kapitala u inostranstvo. Naravno, u međuvremenu je i rasla napetost između Kine i Zapada. Konačno, i sama kineska privreda je izgubila na tempu rasta.

Nemačka, Švajcarska i Austrija iskaču iz evropskog trenda, jer u tim zemljama je broj kineskih akvizicija prošle godine bio u usponu. U Nemačkoj, 28 preuzimanja za 202 miliona dolara je bio dvostruko veći nego 2022 - ali to je opet najmanje od 2010.

U Švajcarskoj, kineska preduzeća su prošle godine kupila šest domaćih, posle tri u 2022. U Austriji, to se udvostručilo posle samo jedne akvizicije u prethodnoj godini.

Brojke ne uključuju rizična kineska ulaganja u domaće startapove.

Mada je druga privreda na svetu, Kina nije među velikim igračima u korporativnim ulaganjima u Nemačkoj. Prošle godine je bila deveta, iza i Švajcarske, Austrije i Luksemburga.

Američke kompanije su bile prve na rang-listi, sa 225 preuzimanja.

Ekspert EY za Kinu Sun Ji silazni trend pre svega pripisuje rastućem političkom nepoverenju na koje kineske firme naleću u Evropi i na Zapadu.

"Potencijalni kineski investitori vrlo pažljivo proveravaju može li izbor kandidata za preuzimanje da pokrene otpor vlasti i javnosti", rekla je.

Prema njenoj proceni, kineske kompanije će u narednih nekoliko godina pre ulagati u gradnju sopstvenih pogona u Evropi, nego što će se odlučiti na neku veću akviziju postojećeg.

Kineskim proizvođačima automobila i baterija posebno su zanimljive Mađarska, Španija, Francuska i zemlje severne Evrope jer nude atraktivne subvencije, brzo odobravanje projekata i jeftinu energiju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija objavila: Britanci digli uzbunu

Ruski istraživački brodovi, kojima upravlja Ruska agencija za otkrivanje mineralnih rezervi za komercijalnu eksploataciju (Rosgeo), pronašli su stotine milijardi barela rezervi nafte i gasa na Antarktiku u oblastima na koje polaže pravo Velika Britanija.

13:25

24.5.2024.

1 d

Svet

"Čeka nas najgori scenario"

Predsednik i izvršni direktor kompanije JPMorgan Chase Džejmi Dajmon kaže da bi američka privreda mogla da doživi "teško sletanje".

19:36

24.5.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Statistički izveštaj Banke za međunarodna poravnanja (Bank of International Settlements – BIS) za poslednji kvartal 2023, kao i godinu u celini, pokušava da sagleda protok gotovine kroz međubankarske sisteme u celom svetu.

8:31

24.5.2024.

1 d

Svet

Dobili su naređenje: Zatvarajte sve

Kanada je naredila da dve tehnološke kanadske kompanije Bluvec Technologies i Pegauni Technology obustave poslovanje, zbog zabrinutosti za nacionalnu bezbednost, saopštilo je kanadsko ministarstvo za inovacije.

9:53

25.5.2024.

12 h

Podeli: