Počelo je: Ako danas vozite na tehnički, izgledaće ovako

Primena novog Pravilnika o tehničkom pregledu motornih vozila počela je danas.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 05.07.2018.

09:46

Počelo je: Ako danas vozite na tehnički, izgledaće ovako
(Foto: Thinkstock)

Obavezno je pet fotografija sa tehničkog pregleda, da pregled za putnička vozila traje najmanje 30 minuta, za teretna 45 minuta, a dubinska korozija na autombilima više se neće tolerisati.

Takođe, neće se tolerisati ni ako vozilo ima neispravne kočnice, uređaj za upravljanje, svetlosno-signalne uređaje, oštećenu i nečitljivu identifikacionu oznaku i oštećenje pneumatika.

Dosadašnja cena tehničkog pregleda bila je od 1.500 do 2.000 dinara za putničko, a za teretno dva puta skuplje, dok će nove cene odrediti Ministarstvo trgovine.

Ako je vozilo ispravno, vlasnik će nakon tehničkog pregleda dobiti potvrdu o tehničkoj ispravnosti, a ako je vozilo neispravno, dobiće izveštaj o utvrđenom stanju u kome će biti navedene sve neispravnosti.

Pravilnik o linijama tehnickog pregleda doneće prve veća promene u odnosu na prethodni iz 1984. godine, a stručna javnost kaže da je baziran na evropskim pravilima i preporukama - obuka radnika, vreme trajanja pregleda, uspostavljanje baze, nadzora i centralizacije podataka.

Fotografisanje vozila tokom tehničkog pregleda se uvodi zbog dosadašnje prakse koja je pokazala da mnoga vozila nisu uopšte dovožena na liniju tehničkog pregleda, a dobila su uverenje o tehničkoj ispravnosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: