Srbija

Ponedeljak, 06.10.2014.

12:33

"Tražićemo partnera za BG aerodrom"

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je plan da se naredne godine radi na pronalasku koncesionog partnera za aerodrom "Nikola Tesla" u Beogradu.

Izvor: Tanjug

Default images

Premijer je rekao da aerodrom zahvaljujući uspešnom poslovanju Er Srbije, sada vredi tri puta više nego pre godinu dana i da je sada prilika za partnera.

"Sada za koncesiju možemo da uzmemo - i gledaćemo da to sledeće godine i radimo - 500 do 600 miliona evra plus milijardu u investicijama i to uz raskidni uslov", istakao je Vučić.

On je rekao da aerodrom sam po sebi vredi 250 miliona evra, ali da taj novac "ni od koga nismo mogli da dobijemo".

Cilj države je da po pitanju beogradskog aerodroma napravi dobar biznis, kazao je premijer.

"PKC će zaposliti bar 2.000 ljudi"

Vučić je najavio i da će 7. decembra biti završen objekat finske kompanije PKC u Smederevu, i naveo da će ta kompanija zaposliti 2.000, a moguće i više ljudi.

Premijer je prilikom obilaska objekta, koji je počeo da se gradi pre mesec dana, a danas se stavlja pod krov, rekao da sve izgleda impresivno i da je jasno da će do pomenutog roka biti završen čitav posao.

"To pokazuje da su naše kompanije, kada ima volje, snage i kontrole, u stanju da naprave sve velike poslove", rekao je premijer novinarima.

Dodao je da će biti dramatično manji broj nezaposlenih u Smederevu od onoga što je nivo Srbije i da je konačno ta linija rasta nezaposlenosti zaustavljena i okrenuta u drugom smeru.

Prema njegovim rečima, Železara, Petrohemija i Bor su najvažnija pitanja za Srbiju, te da veruje da će ta pitanja biti uspešno rešena i da ćemo pokazati da smo pouzdan partner.

Osvrnuvši se na FAP, premijer je rekao da državi mnogo znači kada se obezbedi posao za 600, 700, 800 ljudi i da će mnogo značiti kada se kamioni budu proizvodili.

Bez teške industrije, moderne tehnologije, automobilske industrije, Srbija ne može da uspe, rekao je Vučih

"Srbija ima tešku industriju i rudnike i to može da iskoristi", naveo je premijer.

Napomenuo je da je ove godine Velika Britanija imala najveći privredni rast u Evropi od 3,4 odsto, i dodao da, ako Srbija iskoristi sve potencijale i bude li sve po planu velike su šanse da nam, kako je rekao, Velika Britanija neće "mnogo pobeći" 2016. godine.

Premijer je najavio i da će u drugoj polovini decembra biti otvorena topionica u Boru.

Sve i da Srbija nema rudu, već da samo uvozi koncentrat, to bio čist profit od četiri do pet miliona evra, rekao je Vučić i dodao da ukoliko budemo otvorili rudnike Cerovo, Borsku jamu, Majdanpek, profit bi iznosio izmedju 40 u 50 miliona evra.

To se, dodao je, u ovom trenutku sve ne vidi jer je mnogo toga započeto ove godine, ali rezultati će stići krajem 2015. godine i u 2016. godini.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

58 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: