Srbija

Petak, 13.06.2014.

09:41

Poglavlje 32 - nov sistem kontrole

Zeleno svetlo za otvaranje poglavlja 32 o finansijskoj kontroli u pregovorima o pristupanju EU pokazatelj da je naš sistem kontrole dovoljno dobar.

Izvor: Tanjug

Default images

To je izjavio državni sekretar Ministarstva finansija Nikola Ćorsović, dodajući da je to pokazatelj da možemo u razumnom roku da se prilagodimo evropskim standardima.

"Što se tiče propisa mi bismo mogli da budemo spremni krajem sledeće godine, ali trebaće vremena da pravi sistem kontrole zaživi na terenu. Kontrola finansija je najveći izazov i zato će nam za ovo poglavlje trebati najmanje pet, šest godina - dok budu trajali pregovori, mi ćemo za to vreme da implementiramo stvari na terenu", objasnio je Ćorsović gostujući na RTS-u. On je ocenio da je zeleno svetlo poruka "da mi moramo prvo srediti svoju kuću", a da su finansije najbolji način za presek stanja i pokazatelj kako mi u stvari upravljamo svojom državom.

Prema njegovim rečima, poglavlje 32 je fokusirano na finansijsku kontrolu i ona se pre svega odnosi na uspostavljanje novog načina finansijske kontrole koja će se bazirati pre svega na internim kontrolama, sprečavanju raznih pronevera i na eksternim kontrolama.

"Mi menjamo kompletan način na koji smo radili finansijsku kontrolu do sada, izlazimo iz jednog perioda gde smo nekoliko decenija fokusirali našu kontrolu na eksternim institucijama, a sada se više delegira odgovornost ka samim institucijama, da vode svoje finansije, dok se grade mehanizmi provere", istakao je Ćorsović.

On je precizirao da se gradi sistem gde su ljudi koji upravljaju institucijama odgovorni i da im se s druge strane pomaže da izgrade sopstvene sisteme kontrole.

Ćorsović kaže i da će javna preduzeća indirektno biti više pod kontrolom ukazujući da je Državna revizorska institucija jedan od stubova novog sistema koji proverava njihovo poslovanje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Region

Ovo je prosečna plata u Hrvatskoj

Prosečna majska neto plata u Hrvatskoj iznosila je 1.324 evra, što je nominalno više za 0,1 odsto, a realno isto kao u aprilu, objavio je Državni zavod za statistiku (DZS).

8:12

20.7.2024.

21 h

Podeli: