Cvetković: Zaposlenost ipak raste

Premijer Srbije Mirko Cvetković izjavio je da u poslednja tri meseca raste broj zaposlenih u Srbiji, a da su podaci o broju nezaposlenih neopouzdani.

Srbija

Izvor: Beta

Petak, 01.07.2011.

12:16

Default images

Cvetković je kazao da broj nezaposlenih može da se poveća i zbog toga što su ljudi završili školu i prijavili se na biro

On je naglasio da ni on ni predsednik Srbije Boris Tadić ni jednom nisu komentarisali broj nezaposlenih u Srbiji, već da su govorili o povećanju zaposlenosti.

Cvetković je podsetio da je govorio da je u martu, aprilu i maju, prvi put od početka ekonomske krize, došlo do povećanja broja zaposlenih, što je cilj Vlade Srbije.

"Iznenađuje me da neko ne može da razume o čemu govorimo", rekao je Cvetković komentarišući nove podatke o stopi nezaposlenosti u Srbiji.

Republički zavod za statistiku juče je objavio da je stopa nezaposlenosti u Srbiji, koja je pred kraj prošle godine bila oko 19 odsto, u aprilu povećana na 22,2 odsto, što je bio povod da mediji pišu da ti podaci demantuju izjave državnih zvaničnika o rastu zaposlenosti.
Premijer Cvetković je prilikom predstavljanja Strategije Ministarstva finansija za uspešan proces evropskih integracija, da je pre 10 godina kada su počinjale demokratske promene u Srbiji, bio vidljiv elan sa kojim se krenulo u reforme institucija i naglasio da je ta energija ponovo potrebna da bi bila nastavljeni demokratizacija i promene u društvu.

Vlada Srbije je posvećena cilju da nastavi promene u društvu i da te promene, pogotovo u ekonomskom delu, učini vidljivim, istakao je premijer i napomenuo da je strategija Ministarstva finansija uradjena na način da taj cilj bude postignut.

Cvetković je objasnio da strategija sadrži planove o vođenju poreske politike, politike carina, finansijskih usluga i drugih ekonomskih procesa i zahvalio se Narodnoj banci Srbije (NBS) i Vladi Kraljevine Norveške na pomoći u izradi strategije. Guverner NBS Dejan Šoškić rekao je da za Srbiju strategija predstavlja korak bliže na putu u EU i da su domaće institucije zajednički radeći na tom projektu pokazale visko nivo sposobnosti da sarađuju u važnom poslu.

"Ovaj projekat znači da idemo u dobrom pravcu i svesni smo napretka na tom putu", rekao je guverner Šoškić pohvalivši ideju da strategija bude javno predstavljena.

Direktorka vladine Kancelarije za evropske integracije Milica Delević istakla je kako je za članstvo svake zemlje u EU, nepohodno ispuniti ekonomske kriterijume i uskladiti domaće sa zakonodavstvom Unije.

Direktorka Delević je objkasnila da Srbija, u slučaju ekonomskih kriterijuma, mora da uspostavi funkcionalnu tržišnu privredu, kako bi podnela konkurentske pritiske koji bi proizišli iz članstva u EU. U procesu usklađivanja zakonodavstva, za Ministarstvo finansija ima puno posla u oblasti poreza, carina, javnih nabavki, kontrole državne pomoći, ekonomske i monetarne unije, navela je Delevićeva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

85 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: