Nezaposleni sanjaju državni posao

Kada bi mogli da biraju, nezaposleni u Srbiji najviše bi voleli da rade u državnim kompanijama, pokazalo je istraživanje sajta Infostud.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 28.06.2012.

15:37

Default images

Na pitanje o najpoželjnijim kompanijama, gotovo 40 odsto nezaposlenih je odgovorilo da bi za svoje novo radno mesto izabralo neku državnu ustanovu.

U istraživanju u kojem je učestvovalo oko 2.500 posetilaca sajta poslovi.infostud.com, oko četvrtina ispitanika, kada bi mogla, odabrala bi privatnu kompaniju koja je u stranom vlasništvu.

Ipak, kako je nezaposlenost u Srbiji visoka, svakom trećem anketiranom nije važan tip vlasništva preduzeća u kojem bi radio, saopštio je Infostud.

Da su i zaposleni zadovoljni, pogotovo u državnim i privatnim stranim firmama, pokazuje i podatak da oko 45 odsto zaposlenih u državnim ustanovama želi tu da radi, dok je isto za svoje radno mesto potvrdilo oko 50 odsto zaposlenih u stranim kompanijama.

Ako je suditi po rezultatima, čini se da su najmanje zadovoljni oni koji rade u domaćim privatnim firmama, te svega sedam odsto ispitanih tu želi da bude zaposleno, naveo je Infostud u saopštenju.

Anketirani koji imaju platu nižu od 25.000 dinara, u najvećem procentu bi želeli da rade u državnim preduzećima. S porastom plata se smanjuje procenat ispitanika koji su birali državu kao poželjnog poslodavca, pa bi tako svega 15 odsto onih čije plate premašuju 100.000 dinara odabralo da radi u državnom preduzeću.

Utisak je da državu kao najpoželjnijeg poslodavca biraju oni koji imaju niže plate, manje godina radnog iskustva, kao i starije osobe i pripadnice lepšeg pola, a kao osnovni razlog zbog kojeg je neki poslodavac poželjan je redovnost mesečnih prihoda, ocenio je Infostud.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Hej, Rusi, odakle vam pravo?!

Italija je ambasadoru Rusije izrazila negodovanje zbog toga što je je ruski energetski gigant Gasprom preuzeo kontrolu nad filijalom italijanskog Aristona "Termo Group" - objavio je ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani.

9:17

28.4.2024.

1 d

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

6 h

Podeli: