Pruge, auto-putevi, obilaznice: Šta je do sada urađeno u Srbiji i na kojim se projektima radi?

U Srbiji su poslednjih godina pokrenuti značajni i obimni infrastrukturni projekti koji povezuju delove Srbije, kao i Srbiju sa državama u okruženju i Evropom.

Srbija

Izvor: B92

Nedelja, 24.01.2021.

12:33

Pruge, auto-putevi, obilaznice: Šta je do sada urađeno u Srbiji i na kojim se projektima radi?
Foto: yuttana Contributor Studio/Shutterstock

To je za Prvi program Radio Beograda izjavio minsitar građevinasrtva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović i naveo da su prioriteti železnički koridor Beograd - Novi Sad, koji je deo koridora Beograd-Budimpešta, i drumski koridor Preljina - Požega.

Ministar je za emisiju "Magazin nedeljom" Prvog programa Radio Beograda ocenio da su to projekti koji imaju dobru kadrovsku strukturu i dobru dinamiku izvođenja radova i objasnio da su preuzete obaveze da oni budu završeni do kraja godine, u rokovima koji su zadati i iza kojih je stao i predsednik Republike Aleksandar Vučić, što je posebna obaveza.

Osim toga, i saradnja sa ruskim i kineskim partnerima je dobra, što je takođe važno. Precizira da vrednost projekata na kojima se radi prelazi stotine miliona evra, a samog železničkog koridora Beograd-Subotica više od dve milona evra.

Momirović objašnjava da očuvanje makroekonomske stabilnosti i dostignutog ekonomskog razvoja predstavlja osnovni cilj infrastruktirnih projekata. Intencija jeste, kaže Momirović, da ostvarimo ekonomski rast od 6 procenata i budemo najbolji u Evropi, a to se može postići izgradnjom infrastrukture i obimnim javnim investicijama.

Na kojim projektima se radi

Ministar Momirović naglašava da postoji veliki broj projekata koji se radi, oni su obimni, novac je opredeljen za te svrhe, a potencijal zaduživanja za infrastrukturne projekte je oko 7 milijardi evra.

Deo novca će, navodi Momirović, biti izdvojen i za komunalnu infrastrukturu koja će biti izgrađena po najvišim evropskim standardima. Momirović ističe i da sami građani imaju mogućnost da se uvere u koristi od infrasrtrukrurnih projekata. Izdvaja, u tom kontekstu - zavšen je Koridor 10, izgrađen je auto-put Beograd-Čačak, na proleće će započeti izgradnja deonice od Novog Beograda do Surčina, Preljina-Požega i zatim nastavak do granice sa Crnom Gorom, odnosno do Sarajeva.

U tom smislu, ministar konstatuje da su BiH i Crna Gora, u kojima žive i pripadnici našeg naroda, značajni partneri Srbije i da će te putne deonice imati značajnu ekonomsku ulogu, ali svakako i u smislu povezivanja pripradnika našeg naroda.

Momirović akcentuje i značaj projekta "Mini Šengen", koji je u apsolutnom saglasju sa intencijama Srbije, a u funkciji je regionalnog povezivanja, pre svega ekonomskog.

Ekonomska komunikacija neće mnogo imati smisla, odnosno biće otežana, ukoliko druga strana - na primer BiH ili Crna Gora, ne ispuni svoj deo posla u smislu realizacije izgradnje putne infrastrukture.

O kapitalnim investicijama

Kada je o kapitalnim infrastrukturnim investicijama reč, Momirović podseća da je završen Koridor 10, kao i auto-put od Beograda do Čačka, rekonstruisane su pruge od Beograda do Valjeva, od Niša do Dimitrovgrada, u obnovu puteva uložene su milijarde evra, gradi se - kao deo Koridora Beograd - Budimpešta, deonica od Beograda do Novog Sada, u toku su probni radovi od Novog Sada do Subotice.

Sa evropskim partnerima i kineskim ozbiljno se pregovara o projektu brze pruge od Beograda do Niša. Počela je pre par meseci, prema rečima ministra i izgradnja Moravskog koridora koji spaja Preljinu i Pojate - to će biti najmoderniji auto-put.

Ozbiljno se radi na Fruškogorskom koridoru, obilaznici oko Novog Sada, pripreme za auto- put Beograd - Zrenjanin i Zrenjanin - Novi Sad su u toku. Ministar precizira i da se radi na projektnoj i planskoj dokumentaciji za puteve Sombor - Kikinda, Iverak - Lajkovac.

Ruma će postati putno čvorište

Veliki značaj imaće i auto put Niš-Priština, u narednom periodu se ulazi u ozbiljan posao na toj deonici koja ima veliki privredni značaj. Veliku ulogu imaće i put Ruma - Šabac - Loznica, auto-put Beograd - Sarajevo, preko Bijeljine. Ruma će postati putno čvorište, u njoj se Fruškogorski koridor uključuje na Koridor 10, zatim auto put Ruma - Šabac, tu je i brza saobraćajnica od Šapca do Loznice, objašnjava Momirović.

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture posebnu pažnju posvećuje komunalnoj infrastrukturi. Momirović navodi da će u narednih 5 godina biti završeni projekti za preko 120 pogona za prečišćavanje otpadnih voda i regionalnih deponija. Jednim obimnim investicionim projektom biće rešeni problemi otpadnih voda i deponija u 80 procenata opština u Srbiji.

"Projekti o kojima govorim deo su plana Srbija 2025, to je dokaz čvrste politike iza koje stoji predsedik Aleksandar Vučić", ističe Momirović, uz napomenu da sve što je građanima obećano mora biti i realizovano.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

18 h

Podeli: