Svaki treći proizvod - ne zna se šta je u njemu

Ispravnu deklaraciju u prodavnicama ima 68 odsto prehrambenih proizvoda a 32 odsto ima neki nedostatak, pokazalo je istraživanje organizacije IHIS Nutricionizam

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 13.09.2016.

11:58

Svaki treći proizvod - ne zna se šta je u njemu
Foto: Thinkstock

Istraživanjem je bilo obuhvaćeno više od 2.500 proizvoda.

Utvrđeno je da su najbolje deklarisani slatki i slani konditorski proizvodi, dok najviše neodgovarajućih oznaka imaju hleb, peciva i roba označena kao "zdrva hrana".

Kako je saopštio IHIS Nutricionizam, najviše primera namernog zavođenja potrošača je u kategoriji bezalkoholnih pića na kojima su oznake o nepostojećem kvalitetu.

Kod zdrave hrane ispravno je deklarisano tek 52, odnosno 55 odsto proizvoda. Najčešće greške u kategoriji hleba su neadekvatno deklarisanje aditiva, neboldirani alergeni, nerazumljive nutritivne izjave tipa "izvor i visok sadržaj proteina i/ili vlakana".

Izgled deklaracija u obe ove kategorije navodi na zaključak da nedostaju stručnjaci, pre svega tehnolozi, kod proizvođača ovih proizvoda.

U kategoriji bezalkoholnih pića ima mnogo primera neispravnog deklarisanja i tu je najveći broj grešaka koje prouzrokuju namerno zavođenje potrošača.

Primetno je da su proizvođači angažovali agencije koje pokušavaju da istaknu nepostojeći kvalitet proizvoda.

U toj kategoriji greške su i dalje: neisticanje zaslađivača u nazivu proizvoda, takođe neisticanje dodavanja vitamina u nazivu proizvoda sa namerom da potrošač pomisli da se oni nalaze prirodno u voćnom soku.

Nedostaje i hemijski oblik vitamina u spisku sastojaka.

Slika na frontu pakovanja i naziv proizvoda nisu usklađeni. I dalje je namerno nejasno označavanje voćnih sokova, nektara i osvežavajućih bezalkoholnih pića na frontu pakovanja, iako je količina voćnog sadržaja drastično različita u ove tri kategorije proizvoda.

Inače, IHIS Nutricionizam je i pre primene sadašnjeg Pravilnika o deklarisanju, označavanju i reklamiranju, još 2013. godine uradio slično istraživanje, i tada je konstatovano da je bilo 66 odsto dobrih deklaracija.

"Pravilnik o deklarisanju uticao je na poboljšanje ispravnosti deklaracija prehrambenih proizvoda samo za dva odsto, ali je očigledan njegov pozitivan uticaj kako na tekstove deklaracija, koje su postale čitljivije i jasnije, tako i na sigurnost pri izboru adekvatnih proizvoda, što je naročito značajno potrošačima koji imaju probleme sa alergenima", izjavila je direktorka IHIS Nutricionizma Danica Zarić.

IHIS Nutricionizam je članica IHIS Naučno - tehnološkog parka Zemun, koja radi na razvoju, kreiranju i deklarisanju prehrambenih i funkcionalnih proizvoda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

1 d

Podeli: