Srbija

Nedelja, 01.05.2016.

15:39

U stan ili dvorište samo uz naredbu suda

Preduzetnici i drugi privrednici već godinama se žale da ih svako malo posećuju inspektori i stvaljaju njihov rad pod lupu, dok u komšiluku kolega radi na crno.

Izvor: Dnevnik

U stan ili dvorište samo uz naredbu suda
(Foto: Thinkstock.com)

Prošle godine, u aprilu, donet je novi Zakon o inspekcijskom nadzoru, čija primena počinje poslednjeg dana ovog aprila. Već ovako dug rok govori da se radi o propisu koji donosi mnogo novina.

Jedna od veoma bitnih je da će inspektori imati pravo da kontrolišu da li neko radi na crno u stanu, kući ili drugim stambenim objektima.

Prvo je savim logično kada se radi o suzbijanju sive ekonomije, ali šta da rade gađani kada im nezvani gost u civilnoj odeći zakuca na vrata predstavi se kao inspektor i zatraži da obavi kontrolu u trpezariji, spavaćoj sobi ili kuhinji. Šta u tom slučaju podstanar, stanar ili vlasnik stana može da uradi, posebno kada se zna da član 40 Ustava Republike Srbije kaže da u stan niko ne može ući bez odluke suda, a protiv volje onoga koje tu stanuje.

Naime, građani ne moraju da puste inspektora u stan ukoliko nema nalog nadležnog suda.

O zaštiti ovog prava između ostalog brine i zaštitinik građana, a iz kancelarije pokrajinskog ombudsmana za “Dnevnik” objašnjavaju da su upoznati sa novinama ovog zakona.

Novi Zakon o inspekcijskom nadzoru pravi razliku kod nadzora u poslovnim prostorijma i nadzora koji se obavlja u stambenom prostoru.

Članom 21 predviđeno je da inspektor radi utvrđivanja činjenica može da radi uviđaj, pregleda i proverava poslovne prostorije, dvorišta, postrojenja, opremu, uređaje, vozila, predmete, robu i sve drugo što se odnosi na inspekcijski nadzor. Da bi inspektor to uradio dovoljno je da se legitimiše.

Kontrola inspektora u stambenim prostorijama regulisana je članom 22 istog zakona. Ukoliko inspektor želi da kntoroliše stambeni prostor, mora da pribavi pisanu naredbu nadležnog suda. Izuzetaka ima.

Uviđaj, odnosno kontrola u stamebnom objektu može se obaviti samo ako vlasnik, korisnik ili lice koje tu stanije to odobri, a pristanak se može dati usmeno.

Pre nego što krene u kontrolu inspektor mora prvo da podnese predlog za izdavanje naredbe o obavljanju uviđaja nadležnom osnovnom sudu. Kada dobije naredbu, može da zakuca ili zazvoni na vrata stana ili druge stambene jedinice.

Šta će otkriti ove inspekcijske kontrole, kada i gde, biće zanimljivo videti nakon godinu dana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Čeka nas najgori scenario"

Predsednik i izvršni direktor kompanije JPMorgan Chase Džejmi Dajmon kaže da bi američka privreda mogla da doživi "teško sletanje".

19:36

24.5.2024.

1 d

Svet

Rusija objavila: Britanci digli uzbunu

Ruski istraživački brodovi, kojima upravlja Ruska agencija za otkrivanje mineralnih rezervi za komercijalnu eksploataciju (Rosgeo), pronašli su stotine milijardi barela rezervi nafte i gasa na Antarktiku u oblastima na koje polaže pravo Velika Britanija.

13:25

24.5.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Statistički izveštaj Banke za međunarodna poravnanja (Bank of International Settlements – BIS) za poslednji kvartal 2023, kao i godinu u celini, pokušava da sagleda protok gotovine kroz međubankarske sisteme u celom svetu.

8:31

24.5.2024.

1 d

Svet

Dobili su naređenje: Zatvarajte sve

Kanada je naredila da dve tehnološke kanadske kompanije Bluvec Technologies i Pegauni Technology obustave poslovanje, zbog zabrinutosti za nacionalnu bezbednost, saopštilo je kanadsko ministarstvo za inovacije.

9:53

25.5.2024.

22 h

Podeli: