Region

Četvrtak, 20.05.2021.

09:42

"Otelite se više"

Nabavka borbenih aviona i dalje je u fokusu državnog vrha.

Izvor: Index, Media Servis

Foto: Profimedia

Danas će se održati i sednica hrvatskog Veća za odbranu, a predsednik Zoran Milanović juče je dao naslutiti da bi se odluka o nabavci novih borbenih aviona mogla objaviti 28. maja, uoči Dana državnosti.

Zakonskih prepreka za izbor najbolje ponude - nema.

Odbor za odbranu borbenim avionima još u prošlom sazivu dao je zeleno svetlo, a premijer Andrej Plenković užem krugu ministara već je predstavio analizu ponuda na kojoj se, kako je rekao, već duže vreme radi, prenosi Indeks.

''Izrazito složen, vrlo je kompleksan, tehnički kompleksan, stručno je zahtevan i odluke koje se donose, po mom dubokom uverenju, treba da budu takve da svi oni koji pretenduju da imaju nekakav dodir s tim budu što bolje identifikovani", rekao je.

Plenković tvrdi da se Milanović sada želi "ukrcati u voz saodlučivanja o borbenim avionima" uoči sastanka na vrhu NATO-a, a pri formiranju međuresornog povereništva koje je donelo odluku o najboljoj ponudi odbio je ponuditi svog predstavnika.

Milanović je na to poručio: "Otelite se više. Ja sam rekao više puta da se donese više ta odluka jer meni je isto neobično da se skoro pola godine o tome očigledno uopšte nije u vladi razgovaralo. To sve zadovoljava potrebe Hrvatske vojske za narednih 30 godina, to može biti skroz novo, može biti i skoro novo, ali ne skroz novo".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ruski tankeri stoje prazni širom sveta?

Gotovo svaki ruski naftni tanker koji je pod sankcijama stoji nekoliko meseci nakon uvođenja ograničenja, što pokazuje kako sankcije SAD mogu da poremete lanac snabdevanja ruskom naftom.

8:03

21.5.2024.

1 d

Svet

Sledi novi talas bankrota? Ovaj sektor puca

Nakon rasta u februaru, nemački ugostitelji su u martu opet poslovali slabije. Promet je realno opao za 2,4 odsto, a nominalno za 1,5 odsto, saopštio je u utorak Savezni zavod za statistiku.

19:22

21.5.2024.

22 h

Svet

EU dala zeleno svetlo Nemačkoj

Evropska unija je dozvolila Nemačkoj da subvencioniše delove teretne železnice sa 1,7 milijardi evra. Komisija EU odobrila je isplate u utorak u Briselu.

16:21

21.5.2024.

1 d

Podeli: