Promo

Ponedeljak, 04.12.2023.

10:00

Beograd za sve ljubitelje prirode: Upoznajte najlepšu zelenu oazu u centru prestonice

Gradovi koji u svojim užim jezgrima imaju prostrane zelene površine mogu se smatrati odličnim mestom za život. Ako je, pritom, reč o naselju u kome je moguće većinu dnevnih obaveza obaviti pešaka i u kome su svi sadržaji praktično nadohvat ruke, onda to više nije samo „odlično“, već idealno mesto za život. Verovali ili ne, takvo naselje postoji i u centru Beograda! Samo se spustite do obale Save i uvidećete da vas tu, u Beogradu na vodi, očekuje prava zelena oaza.

Izvor: B92

Default images

Da li ste znali da se više od 40 odsto ukupne površine Beograda na vodi nalazi pod zelenilom, a da je u okviru ovog višestruko nagrađivanog projekta zasađeno ili će biti zasađeno više od 2.000 stabala? Pritom, svakog meseca se širom najmodernijeg naselja u Srbiji posadi u proseku 10 do 20 novih stabala, čime Belgrade Waterfront predano radi na ozelenjavanju desne obale Save i ulaže velike napore u očuvanje životne sredine.
Foto: BW
Bez obzira na smenu godišnjih doba, bujno zelenilo ostaje jedno od trajnih obeležja Beograda na vodi. Kad god da proštetate ovim naseljem, videćete živopisne biljke u žardinjerama koje se menja četiri puta godišnje: proleće je bilo doba viola, azaleja, lala i lukovica, leto za nama je odisalo mirisima begonija i hortenzija, dok su sada na red došle i jesenje viole. Čim zima konačno prevlada, u Beogradu na vodi će cvetati zimska kraljica.
Čak i tokom hladnog vremena, dominantno obeležje Savskog parka, koji se prostire na površini od čak četiri fudbalska terena, ostaje zelenilo. Tamo vas, osim terena za timske sportove i igrališta sa interaktivnim spravama za razvoj motorike kod dece, očekuju i 700 metara dugačka staza za džoginig i mekani travnjaci koji u svakom trenutku, pa i sada, izgledaju bujno i sveže, a nema sumnje da će ih i vaši kućni ljubimci obožavati.

Savski park je oplemenjen sa više od 140 stabala, među kojima, u skladu sa lokalnom tradicijom, ima i ukrasnih jabuka i dekorativnih trešanja, pa se s punim razlogom može smatrati i pravom malom „fabrikom kiseonika“ u srcu Beograda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propalo je; Niko nije uz Mađarsku i Slovačku

Pokušaji Mađarske i Slovačke da uključe EU u njihov spor sa Ukrajinom su propali pošto je Evropska komisija (EK) obustavila zahtev te dve zemlje upućen Kijevu da odustane od sankcija koje je nedavno uveo ruskoj naftnoj kompaniji "Lukoil".

19:41

25.7.2024.

1 d

Podeli: