Društvo 0

04.04.2024.

15:51

Takmičenje u pronalaženju nebeskih objekata ovog vikenda na Fruškoj gori

Takmičenje u pronalaženju nebeskih objekata, poznatije pod nazivom "Mesijeov maraton" i ove godine se održava na Fruškoj gori.

Izvor: Gradske info

Takmičenje u pronalaženju nebeskih objekata ovog vikenda na Fruškoj gori
EshanaPhoto/Shutterstock

Podeli:

U noći između subote i nedelje 6. i 7. aprila 2024. na sportskim terenima naselja "Letenka" okupiće se osmatrači iz Srbije i regiona, navode Gradske info.

Cilj je da u toku jedne noći osmatrači na nebu pronađu što više od 110 nebeskih objekata iz "Kataloga maglina i zvezdanih jata" koji je osmislio francuski astronom Šarl Mesije. Među objektima su galaksije, magline, zvezdana jata, ostaci supernovih. Veliki broj njih su nalepši objekti koji se mogu videti na noćnom nebu Zemlje- Maglina Orion (M42), Plejade (M45), Sombrero galaksija (M104).

Većinu nebeskih objekata možemo da vidimo samo u pojedinim periodima godine, ali se svi objekti iz kataloga u idealnim osmatračkim uslovima mogu uočiti u toku noći oko prolećne ravnodnevice.

Takmičenje traje u proseku 6 do 8 sati i na svakih nekoliko minuta potrebno je "uloviti" jedan objekat, a to podrazumeva stalnu aktivnost učesnika.

Što bolje poznavanje nebeskih karti, rasporeda nebeskih objekata i dobro isplanirana potraga ključni su u postizanju što boljeg rezultata.

Pored takmičarskih ekipa dobrodošli su i svi ostali koji vole astronomiju.

U slučaju lošeg vremena tu je i rezervni program – predavanja i teme iz oblasti istraživanja svemira. Mesijeov maraton se u Srbiji održava od 2001. godine.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: