Rekonstrukcija železničke stanice u Novom Sadu ulazi u novu fazu

Rekonstrukcija železničke stanice u Novom Sadu ulazi u novu fazu, zbog čega će početkom aprila putnici u staničnu zgradu ulaziti u delu u kom se nalazi pothodnik, odnosno "ispod sata", a odatle ići do perona.

Izvor: Dnevnik.rs/Zorica Milosavljeviæ

Petak, 31.03.2023.

09:30

Rekonstrukcija železničke stanice u Novom Sadu ulazi u novu fazu
Ilustracija/Foto: SB7/Shutterstock

Kako se saznaje od pomoćnika rukovodioca projekta izgradnje brze pruge od Novog Sada do Subotice Veselina Simovića, u tom prostoru biće blagajna, kartomat, čekaonica i toalet kako bi se prevoz putnika neometano odvijao, prenosi Dnevnik.rs.

Do ove promene u načinu funkcionisanja putnika u stanici dolazi zato što počinju radovi u krilu B, središnjem delu zgrade u kom je veliki hol sa šalterima, koji je prošle godine delom uređen zbog puštanja u saobraćaj brze pruge. Sada su na pomolu poslovi većeg obima.

"Prvih dana aprila, prema planu, treba da počne rekonstrukcija krila B, koja podrazumeva zamenu plafona, fasadne stolarije, osvetljenja, mermernih ploča i izgradnju galerije. U pitanju su obimni radovi za koje se procenjuje da će trajti oko četiri meseca. Skele za zamenu stolarije ranije su postavljene i spremene za početak tog posla. Mesto s kog će vozovi polaziti i na koje će pristajati na peron takođe je pomereno ka krilu A, u kom se izvode završni radovi", kaže Simović.

Po Simovićevim rečima, u poslovnom delu zgrade, takozvanom krilu A, kompletno je obnovljen drugi sprat i useljene kancelarije. Još uvek se radovi izvode na prvom spratu gde će biti jedinstveni dispečerski centar za upravljanje saobraćajem na brzoj pruzi.

U finišu su i radovi na peronima. U okviru izgradnje pruge za velike brzine vozova od Beograda preko Novog Sada do Subotice, odnosno granice sa Mađarskom, železnička stanica u vojvođanskoj prestonici dobila je tri nova perona sa nadstrešnicama, dok je dosadašnji rekonstruisan.

Završeni su i koloseci kojih je sad u stanici tri manje nego pre, odnosno šest.

Zbog izgradnje novih perona utoliko je produžen i modernizovan pothodnik, u kom majstori trenutno oblažu podne i zidne površine mermernim pločama. Novi deo pothodnika dug je 30 metara i čini ga i stepenišna konstrukcija, kojom će se izlaziti na novosagrađene perone.

Ceo pothodnik je dugačak oko 60 metara, a sa prilaznim stepeništem i liftovima njegova korisna površina je oko 800 kvadratnih metara. Na istom mestu je u toku ugradnja liftova kojima će putnici takođe moći da stignu do perona, kao i izgradnja liftovskog okna u okviru krila A.

"Nakon krila B, na red dolaze i preostala dva dela zgrade – krila C i D, koja su manje zahtevna što se tiče rekonstukcije imajući u vidu da u njima nema putnika. Nadam se da će do kraja godine svi radovi u stanici biti okončani", kaže Simović.

Brzu prugu od Novog Sada do granice sa mađarskom, uključujući i rekonstrukciju novosadske železničke stanice gradi kineski konzorcijum "China Railnjay International" i "China Communications Construction Company", koji je angažovao podizvođače iz više srpskih firmi.

Pored kampa koji su Kinezi izgradili kod Ranžirne stanice u Novom Sadu na početku radova, u međuvremenu je otvoren još jedan na Sajlovu, na kom se lageruju materijal, železnički pragovi, šine, tucanik… Biće to baza u kojoj će oni sklapati šinska polja i odatle distribuirati duž trase koju grade.

Pruga Novi Sad – Subotica duga je 108 kilometara. To je treća deonica pruge za velike brzine od 200 kilometara na sat od Beograda do granice sa Mađarskom.

Prvu, od Stare Pazove do Novog Sada od 40,4 kilometra izgradila je ruska kompanija "RŽD Internešnel", a drugu od Beograda do Stare Pazove isti kineski konzorcijum koji je zadužen i za poslednji deo prve brze pruge u Srbiji.

Na čitavoj trasi od Novog Sada do Subotice u jeku su radovi. Prema projektu, od Novog Sada do Subotice treba da bude podignuto 58 novih objekata:
30 nadvožnjaka, 13 podvožnjaka, pet galerija, kao i po dva pešačko-biciklistička pothodnika i potporne konstrukcije uz galeriju. Biće izgrađena dva vijadukta – u Vrbasu dug 1.465 metara, a u Malom Iđošu od pola kilometra, kao i četiri mostovske konstrukcije preko kanala Dunav-Tisa-Dunav.

Osim u Novom Sadu, projektom je predviđena rekonstrukcija još osam železničkih stanica – u Sajlovu, Kisaču, Stepanovićevu, Zmajevu, Bačkoj Topoli, Žedniku, Naumovićevu i Subotici, dok će Rumenka, Vrbas i Lovćenac dobiti nove stanične zgrade.

Vrednost radova je 1,16 milijardi dolara, a rok za završetak kraj 2024. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: