Ponedeljak, 27.11.2023.

18:11

Korisnici neće imati troškove: Uvode se pametna brojila – uskoro i dinamična tarifa?

Elektrodistribucija Srbije ubrzano kreće u uvođenje pametnih brojila za električnu energiju u domaćinstvima i privredi sredstvima dobijenim iz EU fondova.

Izvor: Blic

Korisnici neće imati troškove: Uvode se pametna brojila – uskoro i dinamična tarifa?
Foto: Shutterstock/JWPhotoworks

"Za prvu fazu zamene brojila obezbeđeno je 110 miliona evra iz donacije EU. Krenuli smo od Beograda i Novog Sada i ugrađujemo brojila domaćih proizvođača, koji su pobedili na tenderu. Korisnici neće imati nikakav trošak, jer je instalacija digitalnih brojila za njih besplatna. Ekipe montera su prošle stručnu obuku i već su na terenu", rekli su u Elektrodistribuciji Srbije.

Prema podacima Elektrodistribucije Srbije, koja je operator distributivnog sistema, u mreži trenutno postoji oko 3,78 miliona brojila, a najveći deo njih će u narednih nekoliko godina biće zamenjen pametnim.

Stručnjak za energetiku Željko Marković ocenio je da je uvođenje infrastrukture pametnih brojila neophodno i daje nove mogućnosti za korisnike, u zavisnosti od tipa brojila koje se ugrađuje.

"Osim daljinskog očitavanja, koje smanjuje troškove distribucijama, omogućava i uvođenje dinamične tarife što će nas očekivati u nekoj daljoj budućnosti. Savremena digitalna brojila, ili kako ih još nazivamo "pametna" neophodna su svima koji žele da budu kupci proizvođači električne energije", istakao je Marković.

Stižemo EU

Iz donacije EU trebalo bi da se ugradi oko 470.000 digitalnih brojila, a očekuje se proširenje projekta sredstvima iz kredita Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i Evropske investicione banke (EIB).

Generalni plan je da se za 10 godina dostigne nivo od 80 odsto pametnih brojila na distributivnoj mreži, što je zacrtani cilj i zemalja EU.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: