Obeležena slava grada Leskovca FOTO

Arhijerejskom liturgijom, litijom, presecanjem kolača u crkvi i u sedištu grada danas je obeležena gradska slava Leskovca, Sveta Trojica.

Izvor: B92

Ponedeljak, 05.06.2023.

15:22

Obeležena slava grada Leskovca FOTO
Foto: Grad Leskovac

Veliki broj vernika, sa sveštenstvom leskovačke crkve, rukovodiocima grada na čelu sa gradonačelnikom dr sci. med. Goranom Cvetanovićem, predsednikom Skupštine mr Aleksandrom Đurovićem, ovogodišnjim domaćinom, direktorkom Nacionalne službe za zapošljavanje – Filijale u Leskovcu, Oliverom Pešić, predstavnicima vojske i policije, je nakon svečane liturgije održanoj u Sabornom hramu Svete Trojice, prošao ulicama grada – Bulevarom oslobođenja, centralnim trgom, u parku je očitana molitva kod zapisa, nakon čega je u crkvenom dvorištu presečen kolač gde se starešina hrama Sveta Trojica jerej Mile Jovanović obratio okupljenim vernicima.

"Čast mi je što sam sveštenik u ovom gradu i što sam ovde sa svima vama godinama. Nedavno sam govorio o tome kako je Leskovac poseban grad između ostalog po odnosu prema crkvi koji svake godine biva sve lepši i uzvišeniji. Leskovac na poseban način proslavlja slavu svoje saborne crkve i svi dolaze na praznik, na čelu sa gradonačelnikom i njegovim saradnicima, i svi zajedno sa svojim sugrađanima i svojom braćom i sestrama, proslavljaju slavu ovog hrama i grada", zahvalio se gradonačelniku Cvetanoviću i Oliveri Pešić što su učinili da i ove godine slava bude zaista posebna.

Obraćanje je završio rečima:

"Gospod Bog gleda sa neba, vidi sve i čuje svaku reč koju kažemo i svaku pomisao srca našega. Neka nas danas pogleda sa neba, vidi ovo što činimo i čuje našu molitvu. I neka Gospod Bog, koji bez nagrade ne ostavlja nijednu mrvicu dobrote, prepozna ove naše molitve kao dobrotu i sve nas nagradi tako što će nam dati da u životu sve steknemo i ostvarimo radosti i dobrote koje čovek mora da ima da bi život mogao da se zove vrednim življenja, a mi smo ovom molitvom učinili ne samo vrednim življenja, nego i ispunjenim radošću. Da ste svi živi i zdravi i u Gospodu Bogu blagosloveni."

Domaćin ovogodišnje slave Olivera Pešić slavu je predala Žarku Bogatinoviću, članu Gradskog veća.

Obredu sečenja kolača u Svečanoj sali grada Leskovca prisustvovali su mnogobrojni vernici, stanovnici Leskovca i gosti. Tom prilikom obratio se Dalibor Stefanović, arhijerejski namesnik leskovački i poželeo srećan i blagosloven praznik, dan kada pravoslavna crkva proslavlja jedan od najvažnijih događaja u hrišćanstvu i istoriji čovečanstva.
Foto: Grad Leskovac

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: