Kruševac - Društvo - B92 Lokal

"Milijini dani" u Kruševcu: Sećanje na velikog glumca Miliju Vukovića

Epidemija je sprečila Kruševačko pozorište da se ranije oduži velikom glumcu, Miliji Vukoviću (1947-2020), prvaku gradskog teatra i umetniku, koji je obeležio rad više pozorišta u Srbiji.

Izvor: Novosti Kruševac
Podeli
Foto: Depositphotos/ jjspring
Foto: Depositphotos/ jjspring

Najnovije vesti iz Kruševca čitajte ovde.

Ovih dana, na sceni pozorišta, glumci pet teatara izvode predstave u čast doajena srpskog glumišta,u okviru prve Pozorišne revije "Milijini dani".

U foajeu pozorišta, otvorena je izložba posvećena Vukovićevom žvotu i karijeri.

"Vreme brzo ide, ova pošast koja nas je zahvatila, nije nam dozvoljavala da se na pravi način, dostojno prisetimo gospodina Vukovića, ali verujem da nikada nije kasno", kaže Branislav Nedić, upravnik Kruševačkog pozorišta.

"Izložili smo njegove fotografije,sećanja i brojne nagrade,koje je ovaj izuzetan umetnik osvajao tokom plodonosne karijere", dodaje.

Režiser Nebojša Bradić,čija je predstava "Čudo u Šarganu" otvorila "Milijine dane" napominje da je sa Vukovićem radio najmanje 30 premijera, a osim u Kruševcu, sarađivali su u Kragujevcu i u Prištini.

"Nisam uspeo da prihvatim tu činjenicu da nećemo više raditi zajedno", kaže Nebojša Bradić.

"Milija je glumac koji je sam tražio da vrati scenu, zato što hoće nešto svoje da proba, i da to što je postigao na probi fiksira, da bi sutra išao dalje. Danas, mnogi glumci pozorište doživljavaju kao usputnu stanicu. Milija je bio maksimalno posvećen svom radu u pozorištu, ali i svojoj porodici", istakao je.

O glumcu su na posebnoj večeri "Milija i prijatelji" govotili i glumac Zoran Karajić i profesorka književnosti Milanka Milosavljević.

Iza Milije Vukovića, ostale su brojne uloge.Sve njih, prema rečima književnog kritičara Miloš Petrović, "igrao je iz mozga".

"On je najpunije obeležeo i dalje obeležava umetnička dostignuća Kruševačkog pozorišta, kome je ostao veran do kraja i u kome je ostvario kapitalne uloge", kaže Miloš Petrović.

"Među takvim ulogama treba istaći doktora Križovca iz predstave 'Gospoda Glembajevi', Potkolesina u Gogoljevoj 'Ženidbi', Iliju Čvorovića u 'Balkanskom špijunu', Fra Petra u 'Porkletoj avliji', Nurudina u predstavi 'Derviš i smrt', a blistao je kao Volpone u satiričnoj komediji Bena Džonsona, ali i kao Agaton u 'Ožalošćenoj porodici' i Raskolnjikov u 'Zločinu i kazni'", istakao je, prenose Novosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.