Ekonomija 2

29.03.2024.

21:12

"Ove godine kreće izgradnja novog Kliničkog centra u Kragujevcu"

Građevinska dozvola za izgradnju novog Univerzitetskog kliničkog centra Kragujevac konačno je dobijena i to posle više od 20 godina, rekla je za "Blic" ministarska zdravlja Danica Grujičić.

Izvor: Blic/Ljubinka Račić Đokić

"Ove godine kreće izgradnja novog Kliničkog centra u Kragujevcu"
Depositphotos/vilevi

Podeli:

Prema njenim rečima, sledeći korak u realizaciji projekta je raspisivanje tendera, a radovi na izgradnji trebalo bi da počnu u drugoj polovini godine.

"Uradili smo veliku stvar. Posle 20 godina uspeli smo da dobijemo građevinsku dozvolu i sada je već izvesno da idemo ka novom Kliničkom centru Kragujevac, kao što je i predsednik Aleksandar Vučić obećao. Ovo je ogromna pobeda za srpsko zdravstvo. U petak 22. marta 2024. godine Gradska uprava Grada Kragujevca izdala je građevinsku dozvolu za izgradnju novog objekta UKC Kragujevac. Izgradnja i rekonstrukcija UKC Kragujevac je stajala celih 20 godina od početka projekta izgradnje i rekonstrukcije kliničkih centara u Srbiji 2003. godine, da bi u poslednjih godinu i nešto dana projekat konačno bio pokrenut, izrađena projektno – tehnička dokumentacija za novi objekat i pre nedelju dana dobijena Građevinska dozvola", kaže ministarka.

Radovi u drugoj polovini godine

Kako objašnjava, sledeći korak u realizaciji projekta je raspisivanje tendera za izvođenje radova, nakon čije procedure se očekuje početak radova u drugoj polovini ove godine.

Finansiranje izgradnje je obezbeđeno iz budžeta Republike Srbije.

"Ovo je velika stvar, kako za Kragujevac i Šumadiju, tako i za celu Srbiju. Pre svega, značiće zbog proširenja kapaciteta samog Kliničkog centra. Dakle veći broj kreveta. Dobijamo 335 novih postelja i od toga 270 sa mogućnošću poluintenzivne nege i 65 intenzivne. Klinički centar će dobiti proširenje operacionog bloka sa dodatnih 6 savremenih operacionih sala i hibridnom salom, sa modernom dijagnostikom i nuklearnom medicinom. Biće instalirana najsavremenija oprema, uvođenje novih procedura, a to će mnogo značiti i za povratak mladih ljudi. Samim tim, to znači nova zaposlenja mojih kolega, lekara, zatim naučnika medicinskih sestara i tehničara", navodi ministarka Grujičić.

Druga faza rekonstrukcije

Na pitanje šta bi trebalo da ima nova zgrada što nema postojeći Klinički centar, ministarka otkriva da je u drugoj fazi planirana rekonstrukcija i dogradnja sadašnjeg Urgentnog centra, koji će postati Poliklinika, kao i završetak tehno - ekonomskog objekta sa odeljenjem onkologije.

"Trenutno je u toku izrada projektno – tehničke dokumentacije i za ove objekte. U perspektivi je i izgradnja nove dečje klinike kao i fizijatrije. Pored svega navedenog biće izgrađena nadzemna otvorena garaža sa 300 parking mesta. Ono što je važno naglasiti i zbog kolega i pacijenata, to je da ćemo ovim proširiti operacioni blok, biće izgrađena i hibridna sala sa potencijalom za kardio hirurgiju. Ovo proširenje doprineće da se uvedu nove procedure u interventnoj kardiologiji - kaže ministarka i dodaje: - Posebno je važno što će novi urgentni centar biti izgrađen po najsavremenijim standradima, dakle neće biti prepravki i prekrajanja, već potpuno novi i najsavremeniji urgentni centar. Takođe, stacionar za bolesnike sa dvokrevetnim sobama i kupatilom", rekla je ona.

Profesor doktor Slobodan Milisavljević, direktor UKC Kragujevac kazao je za "Blic" da će se nova zgrada prostirati na 25.000 kvadratnih metara, i da će se nalaziti pored postojeće.

"Ovo je jedna velika kapitalna investicija za celu zemlju, posebno za ovaj deo Srbije koji će time dobiti na kvalitetu pružanjem zdravstvenih usluga, sve u cilju bolje zdravstvene zaštite svih naših stanovnika, odnosno korisnika, a njih imamo oko 2 miliona iz centralne i Jugozapadne Srbije", kazao je dr Milisavljević.

Nova kula biće pored postojeće zgrade.

"Planira se rušenje dve strae zgrade i objekta kuhinje, gde će u tom centralnom delu, ispred glavne zgrade hirurškog bloka, biti nova zgrada a pored nje će biti nova garaža", kazao je.

Podeli:

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: