Održana tribina u Kragujevcu protiv raka grlića materice

Udruženje "Roditelj" i Dom zdravlja Kragujevac danas su u Kragujevcu predstavili program HPV imunizacije, koja je počela da se sprovodi u Srbiji.

Izvor: Tanjug

Utorak, 31.01.2023.

15:25

Održana tribina u Kragujevcu protiv raka grlića materice
Foto: Tanjug/ NEBOJŠA RAUS/bs

Pod sloganom "Zajedno protiv raka grlića materice – HPV NE", udruženje "Roditelj", zajedno sa Ministarstvom zdravlja i Institutom za javno zdravlje Srbije, uz podršku Ministarstva prosvete, sprovodi kampanju koja je, kako se ističe, od velike važnosti za naša pokolenja.

U pitanju je vakcinacija HPV vakcinom, kao prevencija raka grlića materice i drugih oboljenja koje izaziva HP virus.

Od juna meseca prošle godine vakcina protiv humanog papiloma virusa (HPV) je dostupna u domovima zdravlja u Srbiji potpuno besplatno, a cilj ove kampanje je da se stanovništvo Srbije informiše o važnosti vakcinacije i postojanju besplatne vakcine.

Kako je istakla Gordana Plemić, iz udruženja "Roditelj", takođe je veoma važno podizanje svesti roditelja o ovoj temi.

"U toku kampanje obilazimo gradove kako bismo preneli sve informacije, a ono što je važno za sve roditelje, ali i vas koji radite u zdravstvu i obrazovanju, koji se srećete sa roditeljima, je to da smo otvorili sajt hpvinfo.rs gde roditelji mogu da dobiju odgovore na važna pitanja, jer siguno je da oni imaju pitanja na ovu temu. Na ovom sajtu će moći da dobiju odgovore i od lekara koji se baš bave ovom temom. Kroz ovu kampanju mi ćemo uputiti poziv školama da organizuju i predavanja i edukacije i to isto mogu da zakažu preko našeg sajta. Zahvaljujemo Ministarstvu prosvete koje je podržalo ovu kampanju, kako bi u školama roditelji i deca mogli da dobiju informacije", rekla je ovom prilikom Plemić.

Dr Sanja Radojević Škodrić, direktorka Republikog fonda za zdravstveno osiguranje, istakla je da je cilj kampanje, koja će se u narednom periodu sprovoditi u celoj Srbiji, da bude što više vakcinisane dece od 9 do 19 godina.

"Ovo je za sada jedna od najuspešnijih kampanja koje smo sprovodili jer primećujemo po podacima da nakon obilaska gradova povećava se broj dečaka i devojčica koji su vakcinisani HPV vakcinom. Od juna prošle godine o trošku države je uvedena besplatna vakcinacija HPV vakcinom za dečake i devojčice uzrasta od 9 do 19 godina i do sada je vakcinisano 16 hiljada dece u Srbiji. Od tog broja, vakcinu je primilo 13.000 devojčica, dok je 3.000 dečaka vakcinisano ovom vakcinom. S obzirom da je poznato da su muškarci prenosioci HPV infekcija, a da su žene te koje obolevaju, cilj nam je da povećamo, ne samo obim vakcinacije ukupno kod dece, već da se značajno radi i na povećanju broja dečaka koji treba da se vakcinišu HPV vakcinom", dodala je ona.

Prema rečima Škodrićeve, najveći odziv za vakcinciju je u većim gradovima, poput Beograda, Novog Sad, Niša, a od manjih gradova do sada, prema podacima Batuta, to su Pančevo i Šabac.

"Danas se nalazimo u Kragujevcu ali na žalost, ovde je veoma nizak obim vakcinacije. Do sada je vakcinisano samo 500 dece. Nadam se, nakon današnje tribine i svih informacija koje prenosimo, da će taj broj značajno da se poveća", rekla je direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje i dodala da je ogroman značaj ovakvog poteza države, jer je Srbija na žalost, u vrhu evropskih zemalja po stopi obolevanja i smrtnosti od raka grlića materice.

Ona je navela da svake godine od ovog karcinoma umre oko 400 žena, a u 90 odsto slučajeva HPV vakcinom je to moguće sprečiti.

"Zato apelujem na sve roditelje da vakcinišu svoju decu, kada znamo da se zahvaljujući ovoj vakcini sprečava karcinom, naročito ukoliko se vakcina primi pre prvog seksualnog odnosa", napomenula je dr Škodrić.

Ona je istakla da je u pitanju američka vakcina i da neželjenih dejstava nema.

"U pitanju je jedan od najbezbednijih i najefikasnijih vakcina, koju je upravo i Svetska zdravstvena organizacija svrstala u red najbezbednijih. Upotrebljava se u svetu od 2006. godine i do sada je dato 500 miliona doza bez neželjenih efekata. Mi smo uvezli najnoviju devetovalentnu vakcinu, koja štiti od devet tipova hpv virusa", rekla je dr Škodrić.

Na tribini u Kragujevcu govorio je i dr Marko Veljković, epidemiolog iz Instiuta za javno zdravlje Srbije, koji je izneo podatak da je od trenutno 16.282 vakcinisanih, hiljadu i po dece uzrasta od 9 do 14 godina primilo i drugu dozu vakcine, a 1.900 njih od 15 do 19 godina treću dozu, što znači da su potpuno zaštićeni od infekcija i bolesti izazvanih humanim papiloma virusom.

"Što se tiče odziva na vakcinaciju on varira u različitim sredinama, to je širok opseg generacija, to su sva deca od 9 do navršenih 19 godina. Nama je cilj da ovakvim tribinama podignemo svest roditelja i dece o značaju imunizacije i omogućima svima koji žele da budu zaštićeni na ovaj način. Da bismo što više dece obuhvatili, nepohodan je jedan multisektorski pristup, zajedničko delovanje zdravstvenog i obrazovnog sistema, ali i lokalnih samouprava i medija", rekao je epidemiolog Instituta za javno zdravlje Srbije.

Dom zdravlja Kragujevac i lokalna samouprava radiće i u narednom periodu na podizanju svesti kod roditelja, kroz promocije i sastanke na ovu važnu temu, a podršku će im pružiti i školska uprava Šumadijskog okruga.

Prema rečima Gordane Damnjanović, članice Gradskog veća za zdravstvo, grad Kragujevac je još 2019.godine usvojio Plan javnog zdravlja do 2026. i u skladu sa njim se i ponaša kada je zaštita zdravlja stanovništva u pitanju.

"Podržavamo sve aktivnosti koje se tiču unapredjenja i prevencije reproduktivnog zdravlja. Jedan od programa koje smo sprovodili prošle godine govorio je upravo o hpv imunizaciji. Imamo sreću kao jedinica lokalne samouprave da smo medjusobno povezni, imamo izuzetnu intersektorsku saradnju i posvećenost medija koji prate sve programe u oblasti javnog zdravlja i zdravstvene zaštite", rekla je članica Gradskog veća za zdravstvo i dodala da se oko 30 škola u Kragujevcu prijavilo za programe edukacije i predavanja na temu hpv imunizacije.

Direktor Doma zdravlja Kragujevac, dr Vasilije Antić pozvao je roditelje da vakcinišu svoju decu vakcinom koja im omogućava sigurnu i zdravu budućnost, bez straha od bolesti koja sve više uzima maha u Srbiji. Dom zdravlja u Kragujevcu ima dovoljne količine ove vakcine, koja je besplatna za devojčice i dečake od 9 do 19 godina.

Zahvaljujući HPV vakcini mnoge države u svetu, kod kojih se vakcinacija obavlja godinama, su već iskorenile bolesti koje prenosi humani papiloma virus, a jedna od njih je i karcinom grlića materice.

U Srbiji je u toku kampanja "Zajedno protiv raka grlića materice – HPV NE", koju sprovode udruženje "Roditelj" i Ministarstvo zdravlja, uz podršku Ministarstva prosvete.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: