Hronika 0

23.02.2024.

14:40

Uhapšen muškarac iz Jagodine: Sumnjiči se za špijunažu

Pripadnici Bezbednosno-informativne agencije u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom Jagodina, uhapsili su P. M. iz Jagodine, državljanina Srbije koji se sumnjiči za krivično delo špijunaža.

Izvor: Tanjug

Uhapšen muškarac iz Jagodine: Sumnjiči se za špijunažu
Fotosr52 / Shutterstock.com

Podeli:

Kako saznaje Tanjug od izvora bliskih bezbednosnim strukturama, on je uhapšen prilikom povratka iz inostranstva u okviru dalje istrage i procesuiranja grupe lica koja su činila obaveštajnu mrežu koju je na prostoru Srbije formirao D. R. po nalogu obaveštajne agencije Albanije (ŠIŠ) i tzv. Obaveštajne agencije Kosova.

Određen mu je pritvor do 30 dana.

Sumnja se da je P. M., po nalogu D. R., bio angažovan na prikupljanju i dostavljanju podataka o kretanju predstavnika državnih organa i Vojske Srbije na području centralne Srbije.

Prikupljene podatke je dostavljao vođi ove špijunske grupe D. R., koji ih je dalje prosleđivao pripadnicima obaveštajne službe Albanije i tzv. Obaveštajnoj agenciji Kosova, za šta su dobijali novčanu naknadu, a te podatke su ŠIŠ i tzv. OA Kosova, osim za svoje obaveštajne potrebe, koristili i za pokušaje diskreditacije Republike Srbije u međunarodnim okvirima.

U januaru D. R. je uhapšen zbog sumnje da je počinio krivično delo špijunaža.

On je sa mrežom svojih saradnika od 2022. godine, za Državnu informativnu službu Albanije prikupljao podatke o pojedinim pripadnicima bezbednosnih službi Srbije i Srbima sa KiM, a po njihovom nalogu bio je angažovan i tokom kriznih situacija na severu Kosova i Metohije za vreme protesta i barikada.

Takođe, u više navrata je snimao i kretanje srpskih snaga bezbednosti na području opštine Raška.

Nekoliko dana posle D.R., uhapšen je A. D. iz Novog Pazara koji je takođe bio deo ove špijunske grupe.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: