Politika 6

15.06.2024.

14:09

"Grad Beograd im neće dati nijednu saglasnost": Šapić protiv održavanja "Mirdita, dobar dan"

Grad Beograd neće dati niti jednu saglasnost za korišćenje bilo koje javne površine ili gradskog prostora za održavanje Festivala "Mirdita, dobar dan", rekao je Aleksandar Šapić

Izvor: B92.net

"Grad Beograd im neće dati nijednu saglasnost": Šapić protiv održavanja "Mirdita, dobar dan"
Beoinfo

Podeli:

"Izričito sam protiv održavanja festivala "Mirdita, dobar dan" koji godinama unazad direktno falsifikuje i menja istoriju kroz promovisanje takozvanog kosovskog kulturnog nasleđa, izuzimajući činjenicu da je ono srpsko, čime organizatori ovog Festivala dovode u pitanje suverenitet i teritorijalni integritet Republike Srbije. Ovoga puta su otišli i korak dalje i isti Festival su zakazali baš na Vidovdan, 28. juna, gurajući direktno prst u oko celom srpskom narodu i srpskoj državi", naveo je Šapić.

"Oni sve vreme, pod okriljem kulturnog delovanja direktno dovode u pitanje kulturno i istorijsko nasleđe Srbije i našeg naroda. Pri tom, pre smo par meseci, prištinske vlasti nisu dozvolile našem glumcu Nenadu Jezdiću da igra monodramu "Knjiga o Milutinu" na teritoriji Kosova, na teritoriji naše države, a mi i na to treba da zatvorimo oči i da ih ovde valjda dočekamo "aplauzima" i još im asistiramo kako bi oni u Beogradu održavali taj njihov Festival ugrožavajući identitet i kulturno nasleđe srpskog naroda. Zbog čega?", upitao je.

"Da bismo u sred Beograda slušali debate na raznorazne teme koje su na Festivalu "Mirdita" bile pristutne. Kao kada su 2020. godine u okviru "Mirdite" imali debatu na temu "Kosovo - nasleđe sećanja", ali i promociju istoimene publikacije i izložbe na tu temu. Jedna od tema na debatama bila je i "Zašto se članstvo u međunarodnoj organizaciji kao što je UNESKO, čiji je cilj negovanje baštine i promocija kulture, vidi kao igra u kojoj jedna strana nužno gubi?" na kojoj je izrečeno: "Na Kosovu postoji kolektivna svest svih naroda o očuvanju kulturne baštine i spomenika, a politika pokušava da podeli tu baštinu po nacionalnosti, na srpsko i albansko", naveo je Šapić.

"Ili možda treba da slušamo debatu kao onu koja je u okviru Festivala bila održana 2019. godine gde je promovisana antologija savremene kosovske drame, "Let iznad kosovskog pozorišta". Antologiju su činile drame koje objašnjavaju borbu za kosovsku nezavisnost od bombardovanja 1999. godine do 2008. godine. Najava te debate je glasila: "Šta borba za nezavisnost znači za dramsku književnost na Kosovu?" Ili možda treba da upriličimo još jednu promociju knjige kao onu koju su već održali kada je promovisana knjiga "Istorija Kosova u školskim udžbenicima istorije Kosova, Albanije, Srbije, Crne Gore i Makedonije"?", rekao je Šapić.

"Opet ću ponoviti, dokle god ja budem bio na čelu srpske prestonice, Grad Beograd neće davati niti jednu vrstu saglasnosti za održavanje "Mirdite" i sve prostore koje eventualno budu koristili, biće isključivo privatni. Mi kao Uprava grada nemamo zakonsku mogućnost da ih zabranimo, ali ni na jedan način nećemo dozvoliti da bilo šta što ima veza sa Gradom Beogradom, njima bude na usluzi", objasnio je Šapić.

Kako je naveo, poziva i Vladu Republike Srbije, da dobro razmisli da li ovakve manifestacije treba dozvoljavati u Srbiji, jer one direktno podrivaju srpski ustavno pravni poredak.

"Ovakvi festivali pod plaštom toga da promovišu savremenu kulturnu scenu Prištine, u sred Beograda održavaju tribine, izložbe i debate na kojima se objašnjava zašto je dobro da tzv. Kosovo postane članica UNESKO i kako srpski spomenici na KiM zapravo nisu srpski, već su deo "kosovske kulturne baštine", i kako "politika tu baštinu pokušava da podeli po nacionalnosti". Perfidno, na mala vrata, pokušavaju da uvedu i promovišu politički koncept "kosovske kulturne baštine", odnosno albanizaciju srpske baštine na Kosovu i Metohiji kroz pokušaj izgradnje kolektivnog kulturnog nasleđa. Grad Beograd u tome neće učestvovati", rekao je u saopštenju za medije predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić pred najavu održavanja jedanaestog po redu Festivala "Mirdita, dobar dan" u Beogradu.

Podeli:

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: