Penal od 20 miliona dinara: Izvođaču radova na Zemunskoj gimnaziji naplaćeno kašnjenje

Prvi put su u prestonici naplaćeni penali investitioru, koji nije ispoštovao ugovorene rokove za završetak radova.

Izvor: B92

Utorak, 28.12.2021.

09:56

Penal od 20 miliona dinara: Izvođaču radova na Zemunskoj gimnaziji naplaćeno kašnjenje
Foto: Beoinfo

Naime, firma "Morava in" platila je 20 miliona dinara zbog kašnjenja radova na rekonstrukciji Zemunske gimnazije, kaže za "Novosti" Slavko Gak, sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu.

Zbog produžavanja roka, gimnazijalci su skoro dva meseca duže morali da budu "podstanari" u osnovnim školama.

Tokom obilazaka škole, Gak je više puta upozoravao izvođače da na gradilištu od 6.500 kvadrata ne može biti oko 30 radnika i da objekat mora biti završen do početka školske godine, jer u suprotnom sledi naplata penala. Ugovorom je predviđeno da za svaki dan kašnjenja izvođač plaća 0,1 odsto od ukupne cene, kao kaznu zbog neispunjenja ugovornih obaveza.

"Oni su pokušali da ospore dogovor, ali im je naplaćeno 20 miliona dinara, jer su rokovi probijeni za 50 i više dana“, kaže Gak. "To je pokazatelj da sistem funkcioniše. Iako su imali nepredviđenih radova, koji nisu bili u projektu, rok je probijen, a deca su dva meseca duže išla u drugu školu. Uradili smo samo ono što piše u ugovoru.“

Gak je poručio da investitori moraju da shvate da ko hoće da radi u sistemu obrazovanja i za potrebe određenih institucija, nema pravo ni na kakvo kašnjenje.

Radovi na kompletnoj rekonstrukciji Zemunske gimanzije počeli su 17. februara prošle godine. Rok za završetak je bio godinu dana. Međutim, zbog objektivnih okolnosti, nastalih tokom izvođenja radova, potpisani su aneksi ugovora i precizirano je da gimnazija treba da počne sa radom 1. septembra. Ali, to se nije dogodilo. Đaci su se vratili u školu u drugoj polovini oktobra. Zemunska gimnazija je najmodernije opremljena škola u Srbiji, a rekonstrukcija škole je koštala oko 400 miliona dinara.

Čestitka od 5.000 dinara

Sekretarijat za obrazovanje i dečju zaštitu obradovaće zaposlene u vrtićima za Novu godinu.

"Svi zaposleni u predškokolskim ustanovama, njih 9.000, dobiće novogodišnju čestitku u iznosu od 5.000 dinara“, kaže Gak. "To je novac iz realnih sredstava budžeta sekretarijata, zahvaljujući uštedama koje smo napravili na pojedinim projektima. Nismo tražili dodatana sredstva od Grada za ovu isplatu.“

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: