Društvo 0

23.03.2024.

17:55

Virtuelna šetnja Kalemegdanom: Beogradska tvrđava dostupna preko elektronskih uređaja

Panoramske fotografije Beogradske tvrđave sada su smeštene na jednom mestu i pružaju mogućnost da se virtuelno obiđe omiljeno mesto svih onih koji dođu i žive u srpskoj prestonici.

Izvor: Novosti/A. Z. K.

Virtuelna šetnja Kalemegdanom: Beogradska tvrđava dostupna preko elektronskih uređaja
alionabirukova/Shutterstock

Podeli:

Ova vrsta obilaska namenjena je onima koji nisu u mogućnosti da putuju ili su nekada posetili Kalemegdan, a sada bi voleli da se prisete kako on izgleda. Beograđani su u prilici da kroz ovu šetnju nauče nešto više o ovom utvrđenju i istoriji grada kroz audio-snimke koji prate fotografije, prenose Novosti.

Javno preduzeće "Beogradska tvrđava" pokrenulo je ovaj projekat u toku prošle godine. Ideja je da se Beograđani ili stranci virtuelno prošetaju kroz Kalemegdan i dobiju informacije o mnogobrojnim spomenicima i Beogradu od najranije istorije.

"Cilj projekta je da pruži dostupnost i interaktivnost za sve koji žele da se informišu i saznaju nešto više o ovom istorijskom i kulturnom simbolu Beograda i Srbije. Posetioci na ovaj način imaju mogućnost razgledanja lokacija u svim pravcima, a postoji i mogućnost zumiranja željenog detalja jednostavnim pokretima. Kretanjem kroz virtuelnu turu stiče se osećaj kao da ste zaista tamo. Ovaj vid tura posebno je značajan za one koji nisu u mogućnosti da putuju, pa na ovaj način nisu uskraćeni da vide i uživaju u lepotama ovih lokacija. U planu je da ovaj projekat bude dodatno unapređen", rekli su u JP "Beogradska tvrđava".

Panoramske fotografije unutrašnjeg i spoljašnjeg dela tvrđave sabrane su na jednom mestu, pa posmatrači mogu da prošetaju celim kompleksom ili samo određenim delom tvrđave. Svaka virtuelna tura obogaćena je video-snimcima, fotografijama i dodatnim sadržajima o lokaciji. Oni koji žele virtuelno da prošetaju Kalemegdanom to mogu da urade sa bilo kog elektronskog uređaja.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: