Društvo 0

21.03.2024.

14:03

Na ovim lokacijama Beograd dobija zelene oaze VIDEO

Beograd će uskoro dobiti nove zelene oaze na nekoliko lokacija u gradu.

Izvor: B92.net/TV Prva

Na ovim lokacijama Beograd dobija zelene oaze VIDEO
Printscreen/TV Prva

Podeli:

Zelene oaze će za početak biti u sklopu Šumarskog fakulteta, ali i na Julinom brdu.

"Urbane oaze su danas mesta koja su zapuštena, zaboravljena, naša nebriga je pokazala maksimum, tako da su to sada prostori koji su nevidljivi i devastirani. Ovim projektom urbane oaze, dakle, postaju mesta koja postaju dobra mesta, mesta susreta, gde će se razmenjivati sve ono što jednom urbanom čovjeku, gradskom čovjeku treba, a to je socijalizacija i veza sa prirodom", Nevena Vasiljević, redovni profesor i pejzažni arhitekta na Šumarskom fakultetu.

Ovaj projekt je iniciran od strane Evropske mreže kulturnih centara, Beogradske internacionalne nedelje arhitekture i Beogradskog univerziteta, odnosno dva fakulteta, Šumarskog i Arhitektonskog fakulteta.

"Ovo je projekt koji je naravno podržan i od velikog broja ambasada i kulturnih centara, tako da je njegova budućnost, ja mislim, veoma svetla, jer ovo su sada svega tri lokacije koje će imati perspektivu da dobiju svoju repliku i na nekim drugim mestima u gradu", navela je Vasiljević.

"Koleginice Sofija, Anastasija i Lana i ja smo radile na ovom projektu i to je prvenstveno bila divna saradnja, a suštinski ideja ovog projekta jeste bila da mi u stvari uspostavimo zajednicu Arboretumu, koja je jedno ogromno dobro Šumarskog fakulteta, koje nekako se gleda preko njega. Mi smo hteli da našim dizajnom amfiteatra, koji je takođe rađen tako da bude ekološki i da bude povezan sa prirodom, da u stvari privučemo mnogo veći broj korisnika i pokažemo to što Šumarski fakultet ima da ponudi", rekla je Ana Rakonjac, studentkinja.

Kako navodi, koristile su prirodne materijale, takođe su pružile i stanište nekim od već postojećih stanovnika Arboretuma, pošto osim biljaka ima i dosta životinja poput veverica, ptica.

Da li su u planu u narednom periodu još neke urbane ovaze u gradu pogledajte u video-prilogu TV Prve:

Izvor: Prva tv

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: