Društvo 5

18.03.2024.

19:42

Beograd dobija nove zelene oaze: Uređuju se tri urbane zone

Prostori oko Centra za integraciju mladih na Zvezdari, kao i deo pored Arboretuma Šumarskog fakulteta na Banovom brdu postaće urbane oaze.

Izvor: Novosti/B. Borisavljević

Beograd dobija nove zelene oaze: Uređuju se tri urbane zone
tcharts/Shutterstock

Podeli:

Reč je o projektu studenata Šumarskog i Arhitektonskog fakulteta u Beogradu, čiji je cilj da ožive tri urbana gradska jezgra koja bi od zanemarenih i nevidljivih mesta trebalo da postanu centri susreta i društvene regeneracije, navode Novosti.

Prema rečima dr Milene Putnik, profesorke na Šumarskom fakultetu, transformacija prostora izvešće se uređenjem mobilijara, ozelenjavanjem, kao i umetničkim programima i društvenim aktivnostima koje će povezati različite grupe korisnika, kao što su studenti, stanari, osobe sa invaliditetom, starija i mlađa populacija.

"Projektom urbanih oaza u neposrednoj blizini Arboretuma i Isceliteljskog vrta napraviće se multifunkcionalna učionica na otvorenom, koja će služiti za predavanja, susrete i programe u cilju popularizacije ekološke orijentacije i aktivnosti našeg fakulteta", navodi Putnik.

"I sam Arboretum, kao dragocena urbana gradska oaza, postaće vidljiviji i pristupačniji javnosti, kroz uređenje pristupnih staza koje povezuju šetače sa okolnim aktivnostima živog sveta stanovnika arboretuma - pčela, ptica i veverica", dodaje.

Arboretum Šumarskog fakulteta je zaštićeno prirodno dobro, koje se prostire na oko 3,5 hektara, čiji biljni fond obuhvata oko 200 drvenastih vrsta, podvrsta, hibrida i kultivara, predstavljenih sa oko 1.500 primeraka, raspoređen po sistematskoj pripadnosti na povezanim celinama.

U okviru već dugogodišnje saradnje sa centrom na Čukarici korisnici centra dolaze jednom nedeljno na hortikulturnu terapiju u Arboretum Šumarskog fakulteta borave i rade u Isceliteljskom vrtu.

Projekat sa podrškom

Projekat "Urbane oaze" realizuje se u saradnji između EUNIC Srbija, Beogradske internacionalne nedelje arhitekture (BINA), Šumarskog i Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, Centra za integraciju mladih (CIM) i Centra za smeštaj i dnevni boravak dece i omladine ometene u razvoju.

U realizaciji projekta učestvuju sledeće članice EUNIC mreže - Gete institut, Poljski insitut, švedska ambasada, Austrijski kulturni forum, Italijanski institut za kulturu, Ambasada Portugalije, Francuski institut, Češki centri, Kolegijum Hungarikum i Ambasada Slovenije.

Podeli:

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: