Društvo 0

21.04.2024.

12:47

Završena obnova najpoznatije kapije Beogradske tvrđave FOTO

Završena je restauracija najpoznatije kapije Beogradske tvrđave - Zindan kapije, saopštio je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić.

Izvor: B92.net

Završena obnova najpoznatije kapije Beogradske tvrđave FOTO
Goran Vesić

Podeli:

"Njena priča govori o burnoj istoriji Beogradske tvrđave od vremena ugarske odbrane Beograda od nadolazeće otomanske imperije posle smrti despota Stefana Lazarevića, preko turske, austrijske i srpske vlasti nad tvrđavom do romantizovane restauracije iz 1938. godine kada je kapija dobila izgled koji nikada ranije nije imala, a koji svi danas poznajemo", naveo je on na svom Instagram nalogu.

Prema njegovim rečima, beogradska Zindan kapija izgrađena je po ugledu na komplekse ulaznih kapija u evropskim tvrđavama kakvi su počeli da se grade krajem 12. veka posle krstaških ratova. Zidana u periodu dok je Beograd bio pod ugarskom vlašću sa turskim imenom Zindan kapija se uvek razlikovala od starijih srednjovekovnih kapija na Beogradskoj tvrđavi.

"Najvoljenija je i najpopularnija beogradska kapija koja nas podseća da smo stari evropski narod koji je stradao pošto se nalazio na kapiji odbrane identiteta našeg kontinenta. Zindan kapija je sada kao u pesmi Momčila Bajagića Bajage Ruža vetrova “otvorila svoja vrata” dobila je novi život. U kulama dobijen je veliki prostor koji može da služi za izložbe, ali i za promociju Srbije i našeg etno blaga. Zato sam ponosno 2022. godine doneo odluku da grad Beograd obezbedi novac za rekonstrukciju Zindan kapije i kapele Svete Petke. Obnova Zindan kapije je završena, a obnovu kapele Svete Petke pomažem i nadgledam i danas. Ima li veće časti i obaveze za Beograđanina?", napisao je on.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: