Subota, 04.02.2023.

10:09

U beogradskim gimnazijama novine za bolju bezbednost đaka

Svi đaci Zemunske gimnazije i Druge ekonomske škole moraju da imaju identifikacionu karticu kako bi mogli da uđu u učionicu i na nastavu.

Izvor: Novosti/ B. Borisavljević

U beogradskim gimnazijama novine za bolju bezbednost đaka
Foto: Shutterstock/Joyseulay

Ove dve obrazovne ustanove su uvele novine radi bezbednosti đaka, ali i kako bi se zaštitila školska imovina od nezvanih gostiju iz drugih škola koji crtaju po zidovima, šetkaju se dok traje nastava. Iako su đaci u početku negodovali, polako se privikavaju na novine, a od kada je uvedena stroža kontrola nema neprijatnih situacija, pišu Novosti.

Prva se na ovaj korak odlučila Druga ekonomska škola, neposredno posle početka školske godine. Gotovo svakodnevni "upadi" učenika iz drugih škola prevršili su meru, pa je uprava škole donela odluku da se uvedu kartice sa slikom, imenom, prezimenom, odeljenjem, koje će đaci pokazivati prilikom ulaska u školu.

"Dešavalo se da su po školi šetali đaci koji nisu naši učenici, došli kod drugova, devojaka, momaka", kaže Dejan Nedić, direktor Druge ekonomske škole.

"Presekli smo i uveli kartice. Rezultati su odlični. Iako su đaci u početku negodovali, sada su se navikli. Na čas ne mogu ući bez kartice, nema pozajmljivanja, a ako se izgubi učenik sam plaća novu", dodao je direktor.

Od početka drugog polugodišta, identifikacione kartice su postale obavezne i u Zemunskoj gimanziji. Kao i u Drugoj ekonomskoj, učenik koji je zaboravi mora da se vrati kući i donese da bi mogao da uđe u učionicu. Pošto su tek krenuli, još ima "gunđanja", ali očekuje da će se svi postpeno navići.

"Dolazili su nam iz drugih škola, koji su nam išarali zidove, aktivirali protivpožarni aparat, pa smo se odlučili da uvedemo kartice koje učenika kvalifikuju kao našeg đaka", priča Miloš Bjelanović, direktor Zemunske gimnazije.

"Razdvojili smo i ulaze, tako da je sad jedan za učenike, drugi za profesore, roditelje i goste koji dolaze u školu. Bilo je negodovanja, ali su oni u manjini".

U Zemunskoj gimnaziji se zaključavaju ulazna vrata do 8.15 časova ujutru, tako da oni koji zakasne ne mogu da uđu. Kako objašnjava Bjelanović, bilo je đaka, ali i profesora, koji kasne na čas, a kako škola osim obrazovne, ima i vaspitnu ulogu, nova mera je način da se nauče disciplini.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: