Nekropole ispod buduće garaže? Beograd počiva na brojnim ostacima

U parku između Doma Narodne skupštine i Istorijskog muzeja u planu je izgradnja podzemne garaže, a upravo na tom mestu nalazi se lokalitet antički Singidunum.

Izvor: B92

Četvrtak, 22.12.2022.

12:59

Nekropole ispod buduće garaže? Beograd počiva na brojnim ostacima
Foto: shutterstock/Srdjan Randjelovic

Da bi se pre početka radova na garaži utvrdilo šta se krije među starim slojevima ispod površine, ispitivanja sprovode stručnjaci fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu.

Ekipa "Novosti" na tom mestu je juče zatekla arheologa Milorada Ignjatovića i stručnjake sa novosadskog fakulteta koji su objasnili da baš na ovom mestu očekuju nekropole.

Iako je poznato da Beograd počiva na brojnim ostacima iz različitih perioda, građevinski radovi su gotovo jedina prilika da se sprovedu i istraživanja nasleđa koje je decenijama skriveno od očiju javnosti i stručnjaka.

"Ovim georadarom danas ispitujemo do dubine od tri i po metra jer tu očekujemo da ćemo naći nekropole, a ujedno utvrđujemo u kakvom su stanju, da li su oštećene", pričaju za "Novosti" stručnjaci.

"Najgušće sarkofage našli smo kod Dobračine, ali ih očekujemo i ovde. Nakon ovog, radićemo ispitivanje georadarom koji meri na manjoj dubini ali ima veću rezoluciju, te registruje manje predmete".

Tek nakon toga, u okviru ove uređene javne površine koja je sastavni deo spomenika kulture "Zgrada Narodne skupštine", sledi arheološko iskopavanje i istraživanje.

Pokretni antički predmeti koji budu pronađeni biće preneti u Muzej grada gde će, nakon procesa sređivanja i konzerviranja, biti izloženi.

"Veoma je bitno sprovoditi arheološka istraživanja pre građevinskih radova jer je to jedini način da se lokaliteti zaštite. Kamene konstrukcije ili zidine koje se pronađu, najverovatnije će biti zastakljene, pa će i njih građani ali i turisti imati priliku da vide i upute se u našu istoriju", kaže direktorka Muzeja grada Jelena Medaković.

Upravo su se, kaže, "incidenti" dešavali kada su se arheološka istraživanja "preskakala".

U mnogim evropskim gradovima, u stanicama metroa izložene su arheološke iskopine. Prilikom sličnih građevinskih radova bivaju pronađeni i antropološki ostaci na osnovu kojih se daljim ispitivanjima može uputiti u način života nekadašnje civilizacije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: