EU karavan postavljen u centru Beograda

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić danas je, zajedno sa šefom delegacije Evropske unije u Beogradu Semom Fabricijem, prisustvovao obeležavanju Dana Evrope u Knez Mihailovoj ulici.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 09.05.2021.

17:15

EU karavan postavljen u centru Beograda
Foto: Beoinfo

Ovom prilikom je postavljen "EU Karavan" kod Delijske česme sa bogatim i interesantnim programom, saopštio je Beoinfo.

Gradonačelnik Radojičić je ovom prilikom istakao da se pre 71 godinu rodila ideja o Evropskoj uniji koja se razvijala kroz prethodne decenije i prolazila kroz različite i teške periode. Upravo to ovu ideju čini još plementijom i značajnijom.

"Evropska unija je značajan partner za Srbiju i Beograd, a sam podatak o četiri milijarde evra nepovratnih sredstava govori dovoljno o tom partnerstvu. Radimo značajne projekte kroz različite kredite evropskih banaka. Neki od njih su radovi na novoj dečjoj klinici Tiršova 2, i trenutno radimo na projektu za dobijanje građevinske dozvole. Vodimo računa da novac koji dobijemo od evropskih banaka iskoristimo na pravi način kako bismo napravili dečju kliniku po evropskim i svetskim standardima. Takođe, uz pomoć kredita evropskih banaka, uradićemo i kanalizaciju na levoj obali Dunava", istakao je gradonačelnik Radojičić.

On je dodao da Grad Beograd u saradnji sa evropskim partnerima radi na poboljšanju energetske efikasnosti i unapređenju kvaliteta životne sredine kroz projekte rekonstrukcije četiri značajna objekta u Beogradu, a to su Gradska biliblioteka, Hitna pomoć, Studentska poliklinika i stacionar, za šta su takođe dobijeni krediti i nepovratna sredstva evropskih banaka.

Gradonačelnik Beograda je naglasio da se kroz ovaj projekat šalje poruka da je energetska efikasnost Beogradu izuzetno važna kao i svi projekti koji se tiču poboljšanja kvaliteta životne sredine u Beogradu.
Foto: Beoinfo
"Zahvaljujem ambasadorima svih zemalja koji pomažu Srbiji na putu ka Evropskoj uniji. Događaji poput ovog današnjeg su važni jer kroz njih govorimo o konkretnim projektima i konkretnim ljudima kojima je Evropska unija dala svoju podršku. Ovde danas imamo priliku da neke od tih projekata vidimo i zbog toga pozivam Beograđane da dođu, pogledaju izložene projekte i uvere se kako dobro sarađujemo sa Evropskom unijom", rekao je Radojičić.

On je istakao da je, povodom obeležavnja Dana Evrope, u Knez Mihailovoj ulici data mogućost da se na moderan način komunicira sa velikim evropskim gradovima.

"Imali smo mali performans sa umetnicima iz Kopenhagena. Umetnost i kultura su ono što povezuje ljude i stvara osnovu da se visoka politika realizuje. Umetnost i kultura bude najplemenitiji i najzdraviji deo u ljudima, i zato nam je važno da na ovakvom skupu u Beogradu imamo i takve performanse. Radujem se što će ovaj 'EU Karavan' obići još deset gradova u Srbiji i verujem da će poruka koju nosi, dodatno ojačati saradnju sa Evropskom unijom. Nadam se da ćemo imati sve bolje odnose i na kraju ostvariti cilj da Srbija konačno bude deo Evropske unije", kazao je prvi čovek prestonice.

Šef delegacije Evropske unije u Beogradu Sem Fabrici istakao da je 9. maj dan kada je rođena Evropska unija i da se ovaj dan slavi i u Beogradu, ali i širom sveta.

"Povodom ovog dana imaćemo različite događaje. Sinoć smo zvanično započeli proslavljanje ovoga dana prijemom u Skupštini Grada Beograda i hvala gradonačelniku Radojičiću na tome. Ovog jutra u srcu Beograda počinjemo naš Evropski karavan. Evropska unija je divna ideja mira, jedinstva i tolerancije, koja nam priča brojne priče, koje ljude čine boljim. Mi smo se odlučili za interaktivnu izložbu i sada ovde oko nas imamo brojne kutije koje pričaju najrazličitije priče, iz Srbije i Evropske unije. Primer priče iz Srbije je priča o 200 lekara čije je zaposlenje omogućeno sredstvima Evropske unije, kako bismo pomogli u borbi protiv virusa korona. Zatim, ovde imamo i priču o podršci Vrhovnom sudu da se reše stari nedovršeni slučajevi, ali i priče o pomoći poljoprivredi i medicini. Ovaj Karavan počinje u prestonici Srbije, a tokom maja će obići još deset gradova Srbije u kojima ćemo organizovati brojne, vrlo interesantne aktivnosti. Pozivam vas da uživate i pomognete da ispričamo sve priče koje će pomoći Srbiji da postane deo Evropske unije", rekao je ambasador Fabrici i zahvalio gradonačelniku Radojičiću i njegovom timu na pruženoj podršci i pomoći.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: