Beograd - Društvo - B92 Lokal

Dva nova područja u Beogradu se stavljaju pod zaštitu

Sekretarijat za zaštitu životne sredine najavio je da je u toku postupak stavljanja pod zaštitu dva nova područja u Beogradu, predela izuzetnih odlika Ada Ciganlija i zaštićenog staništa Zimovalište malog vranca.

Izvor: eKapija Beograd
Podeli
Foto: Nenad Nedomacki / Shutterstock.com
Foto: Nenad Nedomacki / Shutterstock.com

Najnovije vesti iz Beograda pročitajte ovde.

Takođe, Sekretarijat je započeo i proceduru stavljanja pod zaštitu predela izuzetnih odlika Forland leve obale Dunava kod Beograda, tako da je predmet dostavljen nadležnom ministarstvu na dalje odlučivanje, prenosi portal eKapija.

Izrađen je i projekat valorizacije veštačkog jezera Bela reka, a trenutno je u izradi valorizacija predela Šuplja stena i Stepin lug, dok je za 2023. godinu planirana izrada valorizacije Gročanske ade, navedeno je na sajtu Beograda.

Od ukupne površine grada Beograda, zelene površine zauzimaju 31%, od toga šume 16, a javne zelene površine 15%.

Zaštićena područja na teritoriji grada Beograda obuhvataju 1,89% površine ukupne teritorije grada, dok je u planu da se u naredne dve godine procenat zaštićenih područja poveća na 2,54%, navedeno je u saopštenju.

Kada je konkretno reč o Adi Ciganliji, Zavod za zaštitu prirode Srbije izradio je Studiju zaštite predela izuzetnih odlika predela Ada Ciganlija.

Na osnovu dostavljene studije, Sekretarijat za zaštitu životne sredine izradio je Nacrt odluke o proglašenju zaštite predela izuzetnih odlika Ade Ciganlije kojim se ovo područje proglašava zaštićenim područjem i svrstava se u III kategoriju, kao zaštićeno područje lokalnog značaja. Predloženi upravljač Studijom zaštite je JP Ada Ciganlija.

Kako se navodi, razlozi za proglašenje su mnogobrojni, naročito zbog same pozicije ovog predela koja je u samom jezgru grada, velike važnosti radi očuvanja divlje flore, faune i fungije. Područje Ade Ciganlije je vrednovano Studijom proglašenja zaštite kao predeo izuzetnih odlika zbog brojnosti i značaja biodiverziteta koji je tamo prisutan. Ukupna površina budućeg zaštićenog područja iznosi 451 hektar, što će značajno povećati površine pod zaštićenim područjima na teritoriji našeg grada.

Proglašenjem zaštite unapređuje se svaki predeo na više načina. Zaštitom se ostvaruje veća odgovornost kako upravljača tako i korisnika, primenom mera ograničenja i zabrana ostvaruje se konkretna zaštita postojeće površine, zabranjuju se sve aktivnosti koje bi mogle da imaju negativan uticaj na područje, realizuju se nove aktivnosti i programi kojima se čuvaju i unapređuju svi prirodni činioci i ostvaruje bolja zaštita biljnih i životinjskih vrsta.

Stručni nadzor nad sprovođenjem odluke o stavljanju pod zaštitu kao i akata donetih na osnovu ove odluke obavlja organizacija za zaštitu prirode, dok inspekcijski nadzor nad sprovođenjem uslova i mera zaštite prirode zaštićenih područja na teritoriji lokalne samouprave realizuje Sekretarijat za inspekcijske poslove.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.