Zbogom dolaru? Americi okreće leđa i država iz "njihovog dvorišta"

Brazilski predsednik Luiz Inasio Lula da Silva digao je glas protiv dominacije dolara u međunarodnoj trgovini.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 13.04.2023.

21:27

Zbogom dolaru? Americi okreće leđa i država iz
Foto: shutterstock, Wagner Vilas

Predložio je da bi nacionalne valute mogle da se koriste i da se stvore novi finansijski instrumenti.

"Svako veče postavljam sebi isto pitanje: Zašto države treba da budu vezane za dolar? Zašto ne bismo koristili naše valute? Zašto ne napravimo nešto novo? Čija ideja je bila od starta kada su kada su napušteni zlatni standardi, da bi dolar trebalo da bude glavni, a ne juan, real ili pezos", rekao je Lula tokom događaja u sedištu Nove razvojne banke (NDB), koju je formirala organizacija BRIKS, preneo je TASS.

Ovakva situacija, prema Luli, nije u interesu zemljama u razvoju, koje su "u trci za dolarom" kako bi mogle da izvezu svoje proizvode.

Centralne banke, dodao je, mogle bi da razviju adekvatne alternativne mehanizme za dvosmerno plaćanje.

Lula je rekao da NDB razmotri alternativu dolaru u plaćanju između zemalja BRIKS - Brazila, Rusije, Indije Kine i Južne Afrike.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Svet

Stvara se gigant nad gigantima?

Australijska rudarsko-metalska grupa BHP objavila je nameru da preuzme britansku rudarsku kompaniju "Anglo ameriken", koju je procenila na oko 36 milijardi evra.

11:00

27.4.2024.

1 d

Svet

Preuzeće kontrolu? Putin: Setite se 90-ih...

Ruski predsednik Vladimir Putin najavio je mogućnost nacionalizacije kompanija u interesu nacionalne odbrane, napominjući da je prelazak preduzeća u državnu svojinu opravdan samo ako radnje vlasnika štete bezbednosti zemlje.

15:15

27.4.2024.

1 d

Podeli: