Biz - B92.net

Zbog svinjske kuge – nastradali krokodili: Cena mesa više nego udvostručena

Popularnost mesa krokodila počela je da raste na Tajlandu kada su cene svinjetine skočile nakon nestašice uzrokovane širenjem svinjske kuge.

Izvor: jabukla.tv
Podeli
Foto: Shutterstock/Creative Stock Studio
Foto: Shutterstock/Creative Stock Studio

Vičaj Rongtavečaj, koji poseduje farmu i restoran specijalizovan za te specijalitete, kaže da je prodaja krokodilskog mesa porasla čak 70 posto.

Očekuje se da će nedostatak svinjetine, bitnog dela tajlandske ishrane, trajati mesecima.

Premijer Prajut Čan-Oča prošle nedelje naredio je vladinim agencijama da se hitno pozabave pitanjima snabdevanja hranom i porasta cena. To je za njega posebno važno uoči opštih izbora koji će se održati 2023. godine.

"Mnogi prodavci hrane i restorani su dolazili da mi traže da kupe krokodilsko meso", rekao je Vičaj Rongtavečaj. Ovaj 65-godišnjak vodi farmu na 3 hektara sa 10.000 krokodila u pokrajini Nakhon Pathom, 60 kilometara zapadno od Bangkoka.

Meso su prodavali ili izvozili u restorane, uključujući i kineske, koji služe egzotično meso, piše "Gardijan".

U poslednjih nekoliko nedelja njegova prodaja krokodilskog mesa skočila je na više od 100 kilograma dnevno, sa samo oko 20 kilograma doskora. Rekao je da od svakog krokodila može dobiti oko 50 kilograma mesa.

Cena krokodilskog mesa porasla je s 1,8 evra na preko četiri evra po kilogramu. Najskuplji deo je komad repa, koji je mekan i ima malo masti, prenosi jabuka.tv.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.