Zabranjeni ugrađeni kvarovi i programirano zastarevanje proizvoda

Odbor za zaštitu potrošača i unutrašnje tržište Evropskog parlamenta zabranio je ugrađene kvarove i programirano zastarevanje proizvoda.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 29.03.2023.

09:17

Zabranjeni ugrađeni kvarovi i programirano zastarevanje proizvoda
Ilustracija: Shutterstock/Kostiantyn Voitenko

Ovo je potvrdila hrvatska zastupnica u Evropskom parlamentu Biljana Borzan, koja je i autorka ove direktive, prenosi Al Džazira.

Kao glavna autorka i pregovaračica nove direktive Evropske unije, Biljana Borzan je u saopštenju za javnost istakla kako se s tom odlukom privodi kraju borba za zaštitu potrošača od ugrađenih kvarova, koja je počela još 2014. godine, kao i kako će se sada osigurati da uređaji traju duže, bolja mogućnost popravaka i servisa i jeftiniji i dostupniji rezervni delovi.

Osim toga, zabranjuje se ugrađivanje komponenti koje ograničavaju trajanje uređaja i prodaja dobara za koje je dokazano da imaju ugrađeni kvar, poput kontrolera za Nintendo Switch, ističe Biljana Borzan.

Ona je istakla kako je sprovela istraživanje koje je pokazalo da čak 94 odsto građana Hrvatske smatra kako su uređaji proizvedeni pre 20 godina trajali duže nego uređaji proizvedeni danas kao i kako se najviše njih pokvari između druge i treće godine, odmah nakon isteka obavezne garancije.

Borba protiv lobija

Ti i slični problemi takođe su predmet novog zakona čiji je cilj da smanji preterano bacanje potrošačkih dobara i trošenje resursa kao i da omogući potrošačima da biraju održivije opcije pri kupovini.

Ističe kako je u novu regulativu uključila mnogo “dobrih stvari za građane” pa, na primer, neće biti moguće prodavati uređaje koji se ne mogu popraviti a da se o tome ne informiše kupac, a ukinuće se i praksa prodaje dobara koja traže zamenu potrošnih delova pre nego što je to potrebno.

Nakon sednice Odbora za zaštitu potrošača i unutrašnje tržište, nova pravila moraju biti potvrđena glasanjem na zajedničkoj sednici Evropskog parlamenta, što se očekuje u aprilu.

Biljana Borzan smatra kako je novim zakonom “gadno stala na žulj onima koji profitiraju od toga da se proizvodi prevremeno kvare i bacaju” i koji su proteklih meseci “intenzivno lobirali da se pravila razvodne i oslabe”, što će sada samo pojačati.

“Moj posao je da ih u tome sprečim, da ispunim obećanja koja sam dala građanima na početku mandata i učiniću sve u mojoj moći da to tako i bude”, poručila je hrvatska evroparlamentarka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: