Svet

Utorak, 08.11.2022.

09:10

"Za još godinu dana"

Turska će preuzeti inicijativu za produženje dogovora o transportu žitarica crnomorskom rutom za još godinu dana.

Izvor: Tanjug

Ilustracija: VolodymyrT / Shutterstock.com

To je izjavio ministar odbrane Turske Hulusi Akar.

Na sajtu TV kanala Si-En-En Turska podseća se da su krajem jula predstavnici Rusije, Ukrajine, Turske i UN potpisali paket sporazuma o transportu žitarica, kojim se utvrđuje dinamika za izvoz ukrajinskog žita iz crnomorskih luka i predviđa ukidanje ograničenja na izvoz ruskih poljoprivrednih proizvoda na svetska tržišta, prenosi RIA Novosti.

Međutim, Moskva je više puta ukazala da dogovor ne funkcioniše u delu koji se odnosi na rusku hranu i đubrivo i upozorila da se ukrajinsko žito šalje prvenstveno u Evropu, a ne u siromašne zemlje Afrike.

Krajem prošle nedelje, nakon ukrajinskog napada na brodove Crnomorske flote u Sevastopolju, Rusija je suspendovala svoje učešće u transportu žita, ali ga je reaktivirala nakon pregovora sa Turskom i dobijanja pismenih garancija od Ukrajine.

Ovaj ugovor ističe 19. novembra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Iz prodaje se povlači pašteta

Agencija za kontrolu hrane BiH potvrdila je danas da se iz prodaje povlači "Argeta kokošija pašteta" čiji rok trajanja ističe 10. septembra 2027. godine, zbog moguće nadutosti ambalaže.

17:01

22.10.2024.

10 h

Podeli: