Svet

Utorak, 08.11.2022.

09:10

"Za još godinu dana"

Turska će preuzeti inicijativu za produženje dogovora o transportu žitarica crnomorskom rutom za još godinu dana.

Izvor: Tanjug

Ilustracija: VolodymyrT / Shutterstock.com

To je izjavio ministar odbrane Turske Hulusi Akar.

Na sajtu TV kanala Si-En-En Turska podseća se da su krajem jula predstavnici Rusije, Ukrajine, Turske i UN potpisali paket sporazuma o transportu žitarica, kojim se utvrđuje dinamika za izvoz ukrajinskog žita iz crnomorskih luka i predviđa ukidanje ograničenja na izvoz ruskih poljoprivrednih proizvoda na svetska tržišta, prenosi RIA Novosti.

Međutim, Moskva je više puta ukazala da dogovor ne funkcioniše u delu koji se odnosi na rusku hranu i đubrivo i upozorila da se ukrajinsko žito šalje prvenstveno u Evropu, a ne u siromašne zemlje Afrike.

Krajem prošle nedelje, nakon ukrajinskog napada na brodove Crnomorske flote u Sevastopolju, Rusija je suspendovala svoje učešće u transportu žita, ali ga je reaktivirala nakon pregovora sa Turskom i dobijanja pismenih garancija od Ukrajine.

Ovaj ugovor ističe 19. novembra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se haos? Komšijama preti talas bankrota

Bugarskim ugostiteljima i hotelijerima prete bankroti zbog rastućih cena električne energije u zemlji, a predstavnici ove industrije pozivaju vladu u Sofiji na hitnu intervenciju kako bi se sačuvala stabilnost sektora.

17:04

24.7.2024.

18 h

Podeli: