Svet

Sreda, 21.12.2022.

10:45

Vučić sa Alijevim: Potrebno nam je – ali ne kao Evropi. Možemo i bez toga da preživimo FOTO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa predsednikom Azerbejdžana Ilhamom Alijevim u Bakuu.

Izvor: B92.net

Vučić sa Alijevim: Potrebno nam je – ali ne kao Evropi. Možemo i bez toga da preživimo FOTO
Foto: Instagram/buducnostsrbijeav

"Razgovarali smo o svim oblicima saradnje. Naše prijateljstvo je čvrsto i iskreno i ne postoji način da neko okrene Azerbejdžan protiv Srbije i obrnuto. Nema tog pristiska i mogućnosti da neko to uradi. Zahvalan sam Alijevu što razume naše teškoće sa kojima se suočavamo", rekao je Vučić.

"Vidim ogromene promene i to nekome ko je iz Azerbejdžana glupo zvuči, ali to možda samo zato što ljudi koji tu žive ne vide svoj napredak. Ja se ovom napretku radujem. U savremenom svetu je malo mesta gde možete da vidite tako ubrzan proces kao ovde. To nije samo zbog nafte i gasa. Ja znam zemlje koje imaju i 10 puta više gasa i nafte pa nisu ovako brzo napredovale", rekao je.

Rekao je da oseća duboko poštovanje prema predsedniku Alijevu i njegovim rezultatima.

"Alijev je pokazao kakva je razlika između njega i mnogih koji imaju više sirovina nego što ih ima Azerbejdžan, ali kada neko domaćinski vodi zemlju vide se rezultati. Ovo sam rekao ne zato što su nam potrebne količine gasa i struje, jesu nam potrebne, ali ne kao Evorpi. Manje nam je potrebno nego Evropi možemo i bez toga da preživimo, ali osećam istinsko poštovanje prema Alijevu i rezultatima Azerbejdžana. I on je meni rekao da je jedva prepoznao neke delove Beograda kada je došao", kazao je Vučić.

Vučić je rekao da sa Azerbejdžanom možemo sarađivati na mnogo polja, posebno u energetici, i da je tema bio i transmisioni sistem kojim bi se Srbija priključila na konekciju između Azerbejdžana i EU.

"U energetici imamo mnogo prostora za saradnju", rekao je Vučić dodavši da su otvorena i nova polja saradnje - vojna industrija.

"Naučili smo mnogo toga o samom delovanju vojske od Azerbejdžana. Gledamo kako zajednički da napredujemo, da držimo sa drugima korak a da opet budemo nezavisni. Videli ste da velike zemlje mogu da gube snagu i uticaj, moramo da budemo spremni da našu zemlju sačuvamo u ova nemirna vremena", rekao je.

Predsednniku Alijevu je poželeo da opet poseti Srbiju.

"Nadam se da ćemo uspeti da otvorimo nove vidike naše saradnje. Jako sam zadovoljan ovom posetom i jako sam srećan što sam imao priliku da mnogo toga naučim", rekao je Vučić zahvalivši se na divnom gostoprimstvu. Predsednik Azerbejdžana je rekao da su napredak i razvoj Srbije na njega ostavili veliki utisak, kao i vizionarska politika predsednika Vučića.

"Ova godina je bila veoma uspešna za naše bilateralne odnose", rekao je Ilham Alijev.

Vučić se ranije jutros sastao sa ministrom vojne industrije te zemlje Madatom Gulijevim.

Vučić je kasnije posetio i "Hejdar Centar", a potom je u Predsedničkoj palati imao sastanak sa predsednikom Azerbejdžana Ilhamom Alijevim.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Iznenađenje: Oni su "tajni" ruski saveznici

Britanski proizvođač rovokopača JCB nastavio je da proizvodi i isporučuje te radne mašine za rusko tržište mesecima nakon što je objavio da je zaustavio izvoz zbog rata Rusije u Ukrajini, prenosi Gardijan.

22:49

15.5.2024.

1 d

Podeli: