Svet

Utorak, 09.01.2024.

11:58

Vreba nova pretnja

Ukrajini preti hiperinflacija. Biće prisiljena da smanji budžetsku potrošnju ili da počne da štampa novac, ako ostane bez podrške zapadnih zemalja.

Izvor: SEEbiz

Vreba nova pretnja
Foto: Profimedia

Kijev je u nezavidnoj situaciji zbog pada podrške Zapada. Raste zabrinutost da bi Vašington nakon američkih predsedničkih izbora 2024. mogao da promeni svoj pristup pomoći Ukrajini.

Da bi popunio deficit, Kijev će ili morati da posegne za "bolnim rezovima" ili da počne da štampa novac. Obe opcije mogle bi "da stvore ozbiljan rizik za ekonomiju" zemlje, piše ugledni američki list Vol strit džornal (Wall Street Journal), a prenosi Seebiz.

Ranije je glavna direktorka Međunarodnog monetarnog fonda Kristalina Georgijeva rekla da je Ukrajina u stanju da izdrži izostanak spoljne finansijske pomoći "nekoliko meseci", ali je čekaju problemi ako EU i Sjedinjene Države ne budu mogli da reše problem finansiranja Kijeva u to vreme.

Tokom samita EU u decembru lideri zajednice nisu uspeli da reše pitanje dodele 50 milijardi evra Ukrajini u okviru četvorogodišnjeg programa pomoći toj zemlji, a Kongres još uvek nije spreman da odobri paket pomoći Kijevu vredan 61 milijardu dolara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: