Veliko otkriće za Evropu

Italijansko-francuski konzorcijum Eni-Total otkrio je novo veliko nalazište prirodnog gasa tokom bušenja u podmorju južno od Kipra.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 21.12.2022.

15:34

Veliko otkriće za Evropu
Ilustracija: Shutterstock/James Jones Jr

Procenjuje se da su zalihe na tom polju, koje se nalazi oko 160 kilometara jugozapadno od Kipra, 85 milijardi metara kubnih gasa, ivestila je vlada u Nikoziji, prenosi Indeks.

U avgustu je Eni u istoj toj regiji već pronašao veliko gasno polje na kojem se procenjuje da se nalazi 70 milijardi kubnih metara gasa.

Najnovije otkriće je, prema mišljenju energetskih stručnjaka na Kipru, važan korak za Evropu na putu da se oslobodi zavisnosti od ruskih isporuka prirodnog gasa. Veruje se da se u istočnom Sredozemlju nalaze i druga bogata nalazišta gasa.

Američka energetska firma Noble Energy otkrila je 2011. godine ogromna gasna polja u isključivoj ekonomskoj zoni (EEZ) Kipra tokom bušenja istočnije od novog otkrivenog nalazišta.

Nalazišta su okidači za geopolitičke sporove u regiji, primjećuje agencija dpa.

Susedna Turska, naime, osporava isključivi ekonomski pojas Kipra. Od 1974. godine ostrvo je podeljeno na grčki deo na jugu i turski deo na severu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

1 d

Podeli: