Svet

Četvrtak, 18.01.2024.

12:34

Uskoro se stvara novi svetski savez

Nemački Hapag-Lojd i danski Maersk najavili su uspostavljanje novog logističkog saveza na početku 2025. godine.

Izvor: SEEbiz

Uskoro se stvara novi svetski savez
EPA-EFE/OLIVIER HOSLET

Savez Dežmini kooperejšen obuhvatiće 290 brodova ukupnog kapaciteta 3,4 miliona kontejnera (TEU), pri čemu će Maersk osigurati 60 odsto, a Hapag-Lojd ostatak.

Prema sporazumu, Hapag-Lojd će krajem januara 2025. napustiti brodarski savez "THE Alliance" koji obuhvata tri spojene japanske linije pod nazivom "Ocean Network Express" (ONE), tajvanski "Yang Ming" i južnokorejski HHM, nekadašnji "Hyundai Merchant Marine".

"Maersk" će pak okončati savez "2M" sa švajcarskom kompanijom za kontejnerski prevoz MSC, kao što je i najavio pre godinu dana.

Oba saveza pomogla su brodarima da kapacitete u proteklim godinama prilagode izmenama obrazaca tražnje na putu iz Azije u Evropu, kao i na Atlantiku i Pacifiku.

Kompanije su u međuvremenu promenile strategiju kako bi osigurale tržišni udeo u promenjenim uslovima u postpandemijskom svetu u kojem prihod od prevoza tereta pada uglavnom zbog prigušenog privrednog rasta.

Drugi i peti najveći operater kontejnerskih brodova sprovešće prelaz do kraja godine, a korisnici će nastaviti da primaju usluge prema postojećim ugovorima, navodi se u zajedničkom saopštenju.

Saradnja će obuhvatiti trgovinske rute Azija / zapadna američka obala, Azija / istočna američka obala, Azija / Bliski istok, Azija/Mediteran, Azija / severna Evropa, Bliski istok–Indija / Evropa i Transatlantik, prenosi Seebiz.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina besna: "Tražite rat – dobićete ga"

Ministarstvo trgovine Kine objavilo je danas da se oštro protivi povećanju carina na kinesku robu u Sjedinjenim Američkim Državama i najavilo da će preduzeti odlučne mere da odbrani svoja prava i interese.

17:18

14.5.2024.

1 d

Podeli: