Upozoravaju: Može da dođe do "ledenog doba"

Smanjenje podrške američkih Federalnih rezervi (FED) tržištima i ekonomiji moglo bi da dovede do kripto "ledenog doba", upozoravaju strani mediji.

Svet

Izvor: B92.net

Nedelja, 23.01.2022.

09:20

Upozoravaju: Može da dođe do
Ilustracija: Ja Crispy/Shutterstock

Cene kriptovaluta su pale, a bitkoin je u petak pao na čak šestomesečni minimum ispod 38.000 dolara. Uz povećanje kamatnih stopa FED-a i mučna pitanja o regulaciji i tehnologiji, izgledi bi mogli biti sumorni.

Stvari se hlade u kriptozemlji, piše Biznis insajder. Bitkoin je dramatično pao u odnosu na novembarski vrhunac od blizu 69.000 dolara. Opao je obim trgovanja.

Neki investitori su zabrinuti da tržište ulazi u "kripto zimu" – period kada cene naglo padaju i ne uspevaju da se oporave više od godinu dana - budući da Federalne rezerve naglo pooštravaju monetarnu politiku.

Ali moglo bi biti gore od toga. Kripto bi zapravo mogao da ide u "ledeno doba", gde cene ostaju niske godinama, a mnogi investitori gube interesovanje, kazao je nedavno Pol Džekson, rukovodilac istraživanja raspodele sredstava kompanije Invesco.

Nije samo ni do politike FED-a. Mnogi potencijalni investitori sumnjaju u tehnologiju kriptovaluta i regulativu koja bi mogla da uguši razvoj industrije.

Početkom prošle godine, "kralj obveznica" Džefri Gundlah rekao je da misli da je bitkoin "stimulativna imovina", najviše podstaknuta "bujicom" novca iz FED-a i američke vlade tokom krize sa koronavirusom. Ali manje od godinu dana kasnije, FED zatvara svoju slavinu dok se bori sa rastućom inflacijom. Tržišta sada očekuju povećanja kamatnih stopa u 2022.

FED sprema hladan tuš?

"Centralne banke i vlade su odigrale ulogu u podizanju ovih tržišta, a kako se te politike preokrenu, onda mislim da će imati ulogu u njihovom depresiranju. Mislim da bi to moglo biti ledeno doba. Ako oduzmete one uslove koje je stvorio FED... To će promeniti izgled", rekao je Džekson.

Naravno, mnoge pristalice kriptovaluta nisu saglasne sa ovakvim stavom.

Dan Morhed, izvršni direktor investicione firme Pantera, nedavno je naveo da bi sektor trebalo da ostane jak jer je upotreba kripto mreža porasla. On je posebno ukazao na rast decentralizovanih finansija, ili DeFi, gde se finansijske aktivnosti poput trgovine mogu obavljati bez potrebe za posrednicima, zahvaljujući kripto tehnologiji.

Ali mnogi investitori su manje optimistični, a regulacija naročite brine o tom pitanju. Centralna banka Rusije predložila je potpunu zabranu rudarenja i transakcija, doprinoseći tako pomenutom padu vrednosti kriptovaluta koji je zabeležen u petak. Evropski regulatori bi mogli da pooštre svoja pravila, a Španija i Ujedinjeno Kraljevstvo vrše pritisak na reklamiranje kriptovaluta.

Džejms Malkolm, šef strategije deviznog kursa u UBS-u, izjavio je da misli da bi problemi sa kripto tehnologijom mogli biti jedan od nekoliko faktora, uz strožu regulativu, koji bi mogli da uvuku svet kriptovaluta u još jednu zimu. Malkolm je podsetio na zaključke da je tehnologija blokčejna nezgrapna i daleko od decentralizovane. U međuvremenu, korisnike itirijum kripto mreže razbesnelo je zagušenje i visoke naknade za transakcije, što je teško rešiti.

"Čini se da se mnogi ljudi pitaju da li je [kripto tehnologija] toliko efikasna ili ne. Postavlja se pitanje - ako je to bila tako očigledno tehnologija sledeće generacije, zašto onda nema mnogo velikih tehnoloških kompanija u tome? Zašto Gugl nije investirao?", kazao je Malkolm.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

7 d

Podeli: