Totalni debakl: Ko je kriv?

Švajcarski poslanici najavili su da će pozvati odgovorne za probleme u banci Kredi Svis.

Svet

Izvor: Investitor.me

Subota, 18.03.2023.

12:00

Totalni debakl: Ko je kriv?
EPA-EFE/JUSTIN LANE

Takođe su pozvali i na rešavanje problema nakon skandala koji bi mogao ugroziti ugled zemlje.

Kredi Svis, drugi najveći zajmodavac u Švajcarskoj, tražio je hitan zajam do 54 milijarde USD od centralne banke kako bi povećao likvidnost nakon što su njegove deonice pale 24 odsto u sredu, kada je njegov najveći ulagač rekao da ne može da ponudi više finansijskih sredstava pomoći.

Švajcarska je održala hitan sastanak u vezi s kreditom centralne banke, ali nakon toga nije bilo izjava političkog vrha, prenosi SEEbiz.

Švajcarska, uprkos što uživa visok ugled kada su u pitanju njene banke, nema mnogo mehanizama za pozivanje pojedinačnih bankara na odgovornost za loše upravljanje, za razliku od nekih drugih finansijskih centara, poput Velike Britanije gde se viši menadžeri mogu suočiti s kaznenim sankcijama.

Švajcarska Socijaldemokratska stranka (SP), druga po veličini stranka u donjem domu parlamenta, pozvala je na istragu kako bi se utvrdilo ko je odgovoran za krizu.

Poslanik Zelenih Gerhard Andrej rekao je da menadžeri treba da preuzmu odgovornost i da Švajcarska treba da pogleda svoje propise. On smatra da je debakl Kredi Svis zemlju doveo u "vrlo tešku" situaciju.

Nakon spašavanja konkurentske banke UBS pre 15 godina, previranja u Kredi Svis ponovno su istakla slabe tačke finansijske stabilnosti Švajcarske, ali ona ostaje najveći svetski centar za upravljanje bogatstvom, prenosi Investitor.

Finansijski sektor čini oko devet odsto švajcarskog bruto domaćeg proizvoda i zapošljava 5,5 odsto radne snage.

Rukovodilac poreske i trgovinske politike na Institutu za finansijske studije Univerziteta St. Gallen, Stefan Lege, rekao je da bi mnogima bilo teško da Kredi Svis propadne, ali da će Švajcarska krenuti dalje.

Pročitajte više:

Udar na još jednu banku

Totalni haos – investitori u panici: Pada li ceo finansijski svet?

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: